Carles Puigdemont încearcă să își recapete poziția de președinte regional după ce alianța formațiunilor separatiste a reușit să îi apere majoritatea la alegerile din decembrie 2017.
Problema lui Carles Puigemont o constituie însă mandatul de arestare emis pe numele său de autoritățile de la Madrid.
Potrivit Bloomberg, după premiera unei campanii electorale desfășurate din Bruxelles, politicianul catalan vrea să își conducă administrația tot din exil – în condițiile în care noul Parlament regional se reunește pentru prima oară miercuri..
Separatiștii încearcă să exploateze o lacună a regulamentului parlamentar, astfel încât Puigdemont să se poată adresa legislativului local prin videoconferință, fie să desemneze un purtător de cuvânt care să vorbească în numele său.
Potrivit regulamentului actual, candidatul trebuie să prezinte camerei programul său politic înainte de acordarea votului de încredere. Carles Puigdemont spune că asta nu semnifică prezența fizică în Parlament.
Juriștii nu sunt foarte convinși de această afirmație. ”Deși nu există prevedere explicită în regulament, prezența efectivă în fața aleșilor este ceva implicit dacă analizăm cum funcționează orice sistem parlamentar. Un președinte, fie el și votat de Parlament, nu are cum să își exercite conducerea guvernului prin Skype și nici nu are cum să se supună controlului parlamentar dacă nu este prezent”, afirmă Argelia Queralt, profesor de drept constituțional la Universitatea din Barcelona.
”Susținătorii independenței apelează la fantezii numai ca să păstreze puterea de negociere. Dar să îți exerciți mandatul guvernării zilnic în acest mod e pur și simplu ficțiune”, spune și Veronica Fumanal, strateg politic.
Parlamentul catalan se reunește miercuri pentru prima dată după declararea independenței. Pe 27 octombrie 2017, premierul spaniol Mariano Rajoy a dizolvat legislativul local, a demis guvernul regional și a revocat autoguvernarea regională.
Reprezentanții noului Parlament regional sunt așteptați în primul rând să aleagă comisia care controlează activitatea zilnică a camerei. Majoritatea politică separatistă crede că după acest moment trebuie continuată procedura, iar Parlamentul să decidă dacă o nouă nominalizare a lui Carles Puigemont la conducerea regiunii poate fi votată în lipsa sa.
Inigo Mendez de Vigo, purtător de cuvânt al guvernului de la Madrid, a anunțat că executivul spaniol va depune o nouă plângere împotriva lui Carles Puigdemont dacă acesta încearcă să revină în funcție fără să fie prezent în Barcelona.
Fostul președinte catalan a fugit din Spania în Belgia în octombrie, imediat după ce Parlamentul a declarat independența Cataloniei, insistând că el este lider legitim al regiunii. Guvernul central a emis un mandat de arestare pe numele președintelui catalan și a plasat în detenție o serie de oficiali ai guvernului catalan.
Intransigența de care dă dovadă Puigdemont provoacă tensiuni inclusiv în rândul grupurilor politice separatiste, care continuă campania pentru independența Cataloniei.
Esquerra Republicana, unul dintre aliații-cheie ai lui Carles Puigdemont, sprijină ideile fostului președinte în vreme ce radicalii din CUP solicită susținerea unui alt candidat pentru a evita noi confruntări cu guvernul central și, eventual, noi alegeri regionale.
“Puigdemont își urmărește agenda personală, iar asta face foarte greu de prevăzut viitorul”, spune Ignacio Molina, analist al think-tank-ului Elcano din Madrid.