17 octombrie, 2012

Autorităţile române au invitat din nou la discuţii companiile CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez pentru realizarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Rodin Traicu, după ce a participat la o conferinţă privind colaborarea în domeniul energetic dintre România şi Coreea de Sud – potrivit AGERPRES.

”Am invitat cele patru companii la discuţii pentru reluarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Aşteptăm un răspuns.

Săptămâna trecută am avut o şedinţă cu EnergoNuclear referitoare la ce s-a întâmplat până în 15 septembrie 2012. S-a decis, după prezentarea studiului de fezabilitate, să se reia oportunităţile de atragere de investitori, deoarece motivele pentru care s-au retras nu mai sunt actuale”, a afirmat Rodin Traicu.


Secretarul de stat a precizat că statul nu mai intenţionează să deţină participaţia majoritară în proiect.

”Statul nu mai vrea să fie majoritar, suntem deschişi la orice formă de colaborare”, a precizat Traicu.

Grupul CEZ a anunţat în octombrie 2011 vânzarea acţiunilor deţinute în cadrul proiectului de finalizare a construcţiei centralei nucleare de la Cernavodă către Nuclearelectrica S.A, iar în ianuarie 2012, companiile GDF Suez, Iberdrola şi RWE Power au anunţat, la rândul lor, retragerea din acest proiect, din motive ce ţin de strategia fiecărei companii.

”Sper ca până la finalul anului să avem discuţii pentru proiectul nou. Sper ca până atunci să primim răspunsuri şi să discutăm. Ne aşteptăm la un răspuns pozitiv şi din partea CEZ. În acelaşi timp, Arcelor Mittal şi Enel ne-au asigurat că pentru cel puţin un an de zile rămân în proiect”, a adăugat Rodin Traicu.


Acesta a amintit că Ernst&Young a refăcut studiul de fezabilitate al proiectului celor două reactoare.

”Valoarea, evaluarea activelor, negocierile, au o doză de confidenţialitate, ceea ce este normal, există în orice proiect în care sunt implicate companii private”, a menţionat Traicu.

Acesta a adăugat că un avantaj în atragerea investitorilor pentru acest proiect este faptul că dezechilibrele din piaţă s-au redus şi că România devine un ‘pilon’ pentru piaţa regională, ceea ce va favoriza exportul companiilor implicate.

”România devine un pilon pe piaţa România – Bulgaria, Grecia – Turcia. Îi atragem şi pentru a putea exporta în regiune. Termenul este caduc, noi vom fi în doi ani o piaţa regională şi în mai mulţi ani o piaţă europeană”, a spus Traicu.

Investitorii coreeni sunt, de asemenea, în continuare, interesaţi de proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, potrivit secretarului de stat.

”Coreea este interesată de proiectare, training de personal şi livrarea de echipamente”, a adăugat oficialul MECMA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: