27 martie, 2017

Premierul, ministrul finanţelor şi reprezentaţii ANAF discută luni la guvern despre situaţia încasărilor şi creşterea veniturilor, dar şi despre măsurile propuse de ANAF pentru creşterea gradului de colectare la bugetul statului.

La finalul reuniunii, un comunnicat al Ministerului de Finanțe a precizat:

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire cu ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, cu președintele ANAF, Bogdan Stan, pentru evaluarea stadiului implementării celor 14 măsuri care au ca scop îmbunătățirea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat.


Premierul le-a transmis participanților la întâlnire că va continua să urmărească personal activitatea ANAF, în special în ceea ce privește îmbunătățirea relației cu mediul de afaceri și încurajarea conformării voluntare a contribuabililor.

Președintele ANAF, Bogdan Stan, a prezentat pașii făcuți până în acest moment pentru implementarea măsurilor, inclusiv rezultatul unor acțiuni de control realizate în ultima perioadă. Președintele ANAF l-a asigurat din nou pe premier că va fi respectat termenul de 15 aprilie pentru punerea în aplicare a tuturor măsurile prezentate în planul ANAF.

În ceea ce privește îndrumarea contribuabililor pentru accesarea eșalonării la plată, a fost deja elaborat un model de scrisoare ce va fi trimisă contribuabililor cu creanțe semnificative, pentru a le prezenta cadrul legal privind acordarea acestor eșalonări. Precizăm că în perioada 3-24 martie 2017, au fost aprobate 493 de cereri de eșalonare la plată a obligațiilor fiscale, în valoare de 106,8 milioane lei (comparativ cu media ianuarie-februarie de 424 de cereri aprobate, în valoare de 117,2 milioane lei).

De la începutul acestui an, ANAF și-a orientat controalele către domenii de activitate în care a constatat scăderea conformării fiscale și existența unor riscuri de fraudă, respectiv comerțul cu produse petroliere și derivatele acestora, producția și comercializarea produselor din tutun, industria de prelucrare a lemnului și comerțul cu material lemnos, construcții și comerțul cu ridicata.


Ministrul Finanțelor a transmis că așteaptă centralizarea datelor privind colectarea veniturilor din luna martie și că susține ANAF în eforturile de îmbunătățire a colectării și de prevenire și combatere a evaziunii fiscale.

ANAF a propus 14 măsuri pentru creşterea gradului de colectare la bugetul statului.

(Citiți și: Lista completă a acțiunilor prin care ANAF promite să crească colectarea. Și câteva detalii)

O parte din aceste măsuri ar trebui să intre în vigoare începând din 15 aprilie.

Premierul Sorin Grindeanu a cerut, pe data de 3 martie, ”creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare administrate de ANAF și intensificarea mãsurilor de îmbunãtãțire a conformãrii voluntare”.

Discuțiile de la guvern despre veniturile bugetare au loc în condițiile în care după primele două luni ale anului ANAF a reușit să colecteze aproximativ 32 de miliarde de lei la bugetul statului, sumă cu aproape 1 la sută mai mică decât aceeași perioadă a anului trecut.

(Citiți și: Premierul Grindeanu somează ANAF să crească gradul de colectare, șeful Fiscului convoacă la ședință toate Direcțiile și promite un plan de acțiune)

Se va discuta, de asemenea, despre avertismentele primite de la Comisia Europeană și FMI cu privire la posibilitatea depășirii deficitului bugetar de 3 la sută în acest an. FMI a estimat că deficitul bugetar va ajunge la 3,7 la sută la sfârșitul acestui an, iar Comisia a estimat un deficit de 3,6 la sută.

Ministrul finanțelor a asigurat în repetate rânduri că deficitul nu va depăși 3 procente și că programul de guvernare va fi aplicat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: