sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 decembrie, 2019

FOTO: Al Jazeera

Acţiunile grupului petrolier saudit Aramco au crescut, luni, cu 10%, proporţia maximă permisă de Bursa din Riad (Tadawul), ajungând la o capitalizare de piaţă de 1,88 trilioane de dolari.

Corporaţia controlată de statul saudit a devenit astfel cea mai valoroasă companie listată din lume, din prima zi de cotare.

Oferta publică inițială (IPO) de acţiuni, prin care s-a listat Aramco, s-a realizat săptămâna trecută la un preţ de 32 de riali (8,53 dolari) pe acţiune, iar cotația maximă de miercuri a fost de 35,2 riali (9,39 dolari) .


Valoarea de piaţă a Saudi Arabian Oil Co (Aramco) este de şase ori mai mare decât cea Exxon Mobile Group şi este mai mult decât dublă decât produsul intern brut (PIB) al Arabiei Saudite, potrivit Reuters.

În urma Aramco se află Apple cu o capitalizare de 1.200 de miliarde de dolari, Microsoft (1.140 milliarde dolari) şi Alibaba (1.051 milliarde dolari).

Capitalizarea Aramco este însă sub pragul 2.000 de miliarde dolari vizat de prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, în urmă cu patru ani, când a lansat proiectul listării. Coroana saudită deţine 98,5% din acţiunile Aramco.

Tadawul este cea mai mare piaţă bursieră din Orientul Mijlociu, iar Sarah al-Suhaimi este prima femeie aflată la conducerea acestei instituţii, care are ambiţia e a deveni una dintre cele mai mari pe plan global, datorită listării companiei petroliere.


Printre acționarii deținători de pachete în urma IPO s-ar număra mai multe fonduri suverane din Golf, printre care Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) și Kuwait Investment Authority (KIA).

Cea mai mare corporație a lumii

Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol.

Compania a obținut un profit net de 46,9 miliarde dolari, în primul semestru, în scădere cu 12% comparativ cu perioada similară a anului trecut, ca urmare a scăderii preţului la ţiţei, dar și a incendiului care a devastat o parte din facilitățile de rafinare.

Este pentru prima dată în istorie când Aramco a dat publicităţii rezultatele financiare semestriale, conform cărora este cea mai profitabilă companie din lume.

Listarea la bursă a Aramco constituie punctul central al unui plan de reformă economică, denumit Vision 2030, destinat diversificării economiei saudite, care în prezent este puternic dependentă de petrol.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: