sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 februarie, 2021

Comisia Europeană a constituit un grup de lucru care să colaboreze direct și în permanență cu prodcuătorii de vaccinuri anti-Covid şi să pregătească planul de reacție al UE noile variante ale coronavirusului, care pot fi mai agresive, a declarat pentru agenţia EFE comisarul european pentru piaţă internă, Thierry Breton, preluat de Agerpres.

„Acum trecem de la o fază de negociere a contractelor şi discuţii de execuţie a lor la faza în care trebuie să abordăm o provocare de producţie fără precedent pentru continentul nostru”, spune comisarul Breton, pe care preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, l-a desemnat să conducă respectivul grup de lucru.

„Obiectivul meu este eliminarea obstacolelor din producţia actuală. Ştim metoda, trebuie identificate capacităţile disponibile”, a adăugat politicianul francez. Iar pe termen mediu, continuă el, este nevoie de „un plan ambiţios pentru ca în 18 luni Europa să fie complet autonomă”.


„În timp ce ne luptăm cu virusul, acesta continuă să se schimbe. Suntem îngrijorați de noile variante, chiar dacă suntem asigurați că vaccinurile noastre le pot combate pentru moment. Dar, pentru că am tras învățăminte din trecut, dorim să ne pregătim pentru un scenariu în care virusul nu mai răspunde la vaccinurile actuale,” menționează și un editorial semnat de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi.

Statele UE se confruntă cu livrări întârziate ale vaccinurilor contractate de executivul comunitar, iar situația ar putea deveni mai dificilă, dacă apar probleme tehnice la fabricile companiilor producătoare.

Anunţul companiei AstraZeneca privind livrarea a numai 40 de milioane de doze de vaccin către statele UE în primul trimestru al acestui an, faţă de cele 80 de milioane promise, şi de asemenea reducerea cantităţilor livrate de Pfizer/BioNtech în ultimele săptămâni au declanşat critici din partea guvernelor europene la adresa Comisiei Europene pentru modul în care aceasta a încheiat contractele cu companiile farmaceutice. Statele UE se plâng de livrări insuficiente de vaccinuri şi de calendare incerte.

Într-o întâlnire cu presa desfăşurată joi, Ursula Von der Leyen a recunoscut că Bruxellesul a subestimat dificultăţile companiilor farmaceutice de a produce vaccinuri pe scară largă şi a avertizat că problemele ar putea continua, potrivit Politico, preluată de Agerpres. Şefa Comisiei Europene a adăugat că producţia de vaccinuri va fi neregulată în lunile următoare, întrucât companiile producătoare se lovesc de riscul permanent al insuficienţei materiilor prime şi altor componente.


Ursula Von der Leyen şi preşedinţia portugheză a Consiliului UE au trimis săptămâna aceasta o scrisoare celor 27 de state membre, în care menţionează că este nevoie să fie ”desfăşurate toate mijloacele necesare” pentru perfecţionarea fabricilor de vaccinuri existente şi chiar realizarea de noi instalaţii. „Să ne adunăm toate eforturile cu industria pentru a spori livrările de vaccinuri şi capacitatea de producţie în UE”, se mai arată în scrisoare, conform textului redat de agenţia EFE.​

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: