Gripa a făcut încă o victimă, duminică fiind înregistrat decesul unui bărbt în vârstă de 68 de ani din judeţul Galaţi, nevaccinat contra virusului gripal şi care, în plus, suferea de boli cronice respiratorii grave. Numărul total al deceselor provocate de gripă a ajuns la 20.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declară, după că suntem în pragul unei epidemii de gripă, nu avem încă epidemie, şi că sunt regiuni ale ţării în care virusul circulă mai intens, printre acestea fiind Bucureştiul, Constanţa şi zona de vest.
Vaccinarea încă este eficientă, în cazul persoanelor care nu s-au vaccinat, dar se întreabă dacă mai e cazul să o facă acum, a explicat ministrul Sănătății, la Digi 24.
Direcțiilor de Sănătate Publică și Ministerului Educației le-au fost transmise un set de măsuri pe care trebuie să le ia, măsuri stabilite în urma unei întâlniri care a avut loc săptămâna trecută între ministru și specialiști de la Institutul Național de Sănătate Publică.
În afară de vaccinul antigripal, care este cel mai sigur mod de a ne proteja, trebuie să respectăm anumite măsuri igienico-sanitare: de evitat aglomerațiile, părinții să-și țină copiii bolnavi acasă, iar în școli să se facă un triaj epidemiologic – adică să se constate dacă un copil prezintă simptomele unei răceli sau nu. De asemenea, spitalele trebuie să limiteze vizitele, a precizat ministrul Sorina Pintea.
Conform specialiștilor de la Institutul Național de Sănătate Publică, a explicat Sorina Pintea, dacă într-o săptămână numărul de cazuri diagonosticate depășește numărul de cazuri estimate, atunci putem vorbi despre o săptămână epidemică. Dacă trei săptămâni la rând avem săptămână epidemică, atunci putem declara epidemie. În zonele unde circulația virusului gripal este intensă, se poate ajunge și la închiderea școlilor, a arătat ministrul Sănătății.