sâmbătă

1 aprilie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 septembrie, 2019

Sursa foto: www.evz.ro

MediaSind, una dintre organizațiile sindicale reprezentative din TVR, a declanșat luni greva ”prin exces de zel” împotriva abuzurilor conducerii Televiziunii Naţionale și a presiunilor politice, potrivit unui comunicat al ONG-ului.

De asemenea, MediaSind va sesiza autoritățile în legătură cu faptele de corupție ale conducerii.

Conform sindicatului, această formă de protest presupune doar o schimbare de ritm din partea angajaţilor. De exemplu, în aceste condiţii, personalul redacţional va verifica cu o atenţie sporită şi îndelungată mai multe surse de informare decât în mod obișnuit, documentarea se va face cu mai multă minuţiozitate etc.


„În conformitate cu Rezoluţia adoptată de membrii Adunării Generale a Sindicatului Român al Jurnaliştilor – Filiala MediaSind TVR din data de 17 iulie 2019, începând de astăzi, 2 septembrie 2019, în Societatea Română de Televiziune vor fi declanşate acţiuni de protest sub forma grevei prin exces de zel.

Având în vedere că, potrivit Legii nr. 62/2011, pe perioada existenţei în vigoare a unui Contract Colectiv de Muncă este interzisă declanşarea grevei propriu-zise, până la expirarea acestui contract, 31 decembrie 2019, membrii MediaSind TVR vor apela la alte forme de protest permise de lege, aşa cum s-a întâmplat pe perioada Festivalului Cerbul de Aur, când membrii de sindicat prezenţi la eveniment au protestat printr-o grevă japoneză, prin purtarea de tricouri inscripţionate ‘Interzis impostura’ şi ‘Respect pentru Televiziunea Publică'”, se arată în comunicat.

Scopul acestei greve este de schimbarea climatului de muncă în instituție:

Greva va continua până la intrarea în normalitate a climatului de muncă şi la reinstaurarea respectului faţă de lege în SRTV prin demiterea actualei conduceri şi numirea unor profesionişti în fruntea instituţiei care să respecte profesia de jurnalist şi angajaţii instituţiei.


În acelaşi timp, în perioada următoare vor fi sesizate şi instituţiile abilitate de lege pentru anchetarea faptelor de corupţie şi a celorlalte abuzuri semnalate de către angajaţii TVR. Atât şefii din TVR, unii numiţi pe criterii de slugărnicie, dar şi vremelnicii politicieni trebuie să înţeleagă că instituţiile publice de presă nu sunt SRL-urile grupurilor de interese care le conduc, ci instituţii ce trebuie să se afle în slujba cetăţenilor, formate din profesionişti ce trebuie să respecte deontologia profesională şi clauza de conştiinţă.

Din acest motiv, apelul MediaSind TVR şi a profesioniştilor din instituţie către Parlamentul României este fără echivoc: afară cu politrucii din Televiziunea Naţională şi numirea în funcţie a unor profesionişti ce respectă meseria de jurnalist şi care să se afle în slujba cetăţenilor.

Aceştia spun că dialogul social din TVR s-a depreciat în mod considerabil, iar organizaţiei sindicale reprezentative nu i se recunoaşte calitatea de partener social, conform legislaţiei româneşti, a directivelor şi convenţiilor internaţionale din domeniul relaţiilor de muncă.

„Opinia publică a constatat că, în ultimii doi ani, angajaţii au fost trataţi de preşedintele-director general Doina Gradea cu aroganţă şi cu lipsă de respect.

Dialogul social din TVR s-a depreciat în mod considerabil, iar organizaţiei sindicale reprezentative nu i se recunoaşte calitatea de partener social, conform legislaţiei româneşti, a directivelor şi convenţiilor internaţionale din domeniul relaţiilor de muncă. Fondurile publice sunt cheltuite în mod discreţionar, ignorând normele legale de transparenţă, fiind aduse, astfel, grave prejudicii instituţiei”, se spune în document.

MediaSind TVR susţine că au fost constatate repetate încălcări ale Legii nr. 544/2001 privind informaţiile de interes public şi a HG 714/2018 privind deplasările interne. De asemenea, au fost organizate concursuri „cu vicii procedurale şi de legalitate”, pentru că s-au desfăşurat în lipsa reprezentanţilor organizaţiei reprezentative, iar în această situaţie „angajarea unor persoane din cadrul Consiliului de Administraţie a avut loc în condiţii preferenţiale”.

„Ignorând regulile jocului democratic ale statului de drept, au fost lansate atacuri, inclusiv în justiţie, asupra membrilor Comisiei de Etică şi Arbitraj. Au fost pierdute contracte extrem de importante privind organizarea unor evenimente etalon pentru Televiziunea Română, în favoarea unor entităţi şi grupuri de interese private”, atrag atenţia sindicaliştii.

Alte probleme semnalate de MediaSind:

  • cheltuirea discreţionară a fondurilor publice la nivelul structurilor SRTv, inclusiv la TVR Moldova
  • refuzul de a evalua activitatea managementului executiv, menţinut în regim interimar de la numirea actualului PDG şi până în prezent
  • prăbuşirea audienţei TVR, cauzată de lipsa coerenţei politicii editoriale şi de deciziile arbitrare ale actualei conduceri
  • afectarea gravă a activităţii TVR Moldova într-o perioadă de schimbări strategice la frontiera României (sistarea emisiunilor din grila curentă)
  • încălcările repetate ale legislaţiei muncii, a Legii informaţiilor de interes public
  • desconsiderarea şi discriminarea partenerilor sociali
Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: