19 aprilie, 2018

Studenții de la universitatea unde rector suspendat este minsitrul Justiției, în grevă japoneză timp de două zile

Studenții de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza au intrat și ei în grevă japoneză și cer abrogarea HG 131/2018 prin care s-a realizat repartizarea locurilor bugetare pentru anul 2018 – 2019.

“Universitățile din Consorțiul „Universitaria”, cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din România, fidele tradiţiei educaţionale româneşti şi europene, aspect relevat inclusiv prin pozițiile constante pe care le-au ocupat în clasamentele internaționale, au fost principalele ținte ale repartizării cifrelor de şcolarizare, pe criterii netransparente şi discreţionare”, acuză studenții de la Iași, într-un comunicat.

Revendicările studenților de la ALexandru Ioan Cuza:

  • Abrogarea HG 131/2018 prin care s-a realizat actuala repartizare a locurilor bugetare, precum și a actelor normative elaborate de Ministerul Educației Naționale care au creat situația actuală (OMEN 3330/2018 și OMEN 5376/2017);
  • Publicarea de urgență a tuturor documentelor “care au fundamentat controversata decizie a ministerului de resort și realizarea unei ample dezbateri publice cu privire la modalitatea de distribuire a locurilor bugetate”;
  • Realizarea unei noi alocări a cifrelor de școlarizare, ținând cont de cererea candidaților la admitere, de capacitatea de școlarizare recomandată de ARACIS și de performanțele academice rezultate, pe fiecare domeniu de studiu în parte;
  • Promovarea unor politici educaționale coerente și sustenabile pe termen mediu și lung, care să fie rezultatul consultării tuturor actorilor implicați.

Mai protestează, în acest moment, studenții de la Universitatea de Vest Timișoara, cei de la Universitatea București și cei de la Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Cifrele de școlarizare pentru anul universitar 2018 – 2019 prevăd scăderi de locuri la cele mai importante universități: ca o coincidență, e vorba de universitățile care au fost deosebit de critice în privința măsurilor luate de guvernarea PSD – ALDE în domeniul Educației.

Locurile luate instituțiilor de prestigiu au fost redistribuite la universitățile mici, unele de anvergură județeană, dar disciplinate, fără nicio șansă să apară în topurile internaționale. Rectorii acestor unități minore care câștigă acum locuri și, implicit, bani,  au semnat scrisoarea de suținere a lui Valentin Popa în funcția de ministru al Educației.

Sunt alocări politice, făcute “cu ură și cu răzbunare” – acuză,  oficial, rectorul Universitatea București și Universitatea de Vest din Timișoara – nu țin cont de performanță, ci doar de “găștile politice”, pentru că “studiul făcut serios nu e pe placul domniilor lor” (guvernanților – n. red.).


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: