Funcţionarii publici şi personalul contractual dinprefecturi se află luni în grevă generală, nemulțumiți de salariile mici, cu aproximativ 50% sub cele ale angajaților din unele primării.
Principala lor revendicare este trecerea salarizării acestui personal în categoria funcțiilor de stat, care ar duce automat la creșterea banilor primiți. Se află în grevă aproximativ 1.800 de salariaţi, din 14 județe, care protestează la sediul mai multor prefecturi din țară.
”Solicităm trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcţiilor teritoriale în cea a funcţiilor de stat. Salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului trebuie să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că instituţia prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale şi de conducere a serviciilor publice deconcentrate”, explică Sindicatul ,,Egalitatea” al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică, într-un comunicat.
În primării, salarii duble
Angajații prefecturilor sunt încadrați și plătiți conform categoriei funcțiilor teritoriale, dar diferit de lucrătorii din primării și consilii județene. În primării și consilii județene remunerația este stabilită de consiliile locale și județene, conform 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu o singură limitare – nu se poate depăși salariul primarului.
Aceste reglementări au dus la situații în care salariul angajațiilor din unele primării sunt chiar și duble față de cele ale funcționarilor din prefecturi.
Reprezentanta sindicaliştilor din Prefectura Tulcea, Daniela Petroschi, a declarat, citată de Agerpres, că salariile din instituţia în care lucrează reprezintă doar 50% din cele acordate în unele primării:
„Instituţiile prefectului au fost ignorate la toate măririle salariale care au fost acordate colegilor din primării, consilii judeţene şi servicii deconcentrate. Dacă aceste măriri ar fi fost în concordanţă cu principiul legii salarizării care prevede la muncă egală salariu egal, nu s-ar fi ajuns astăzi în această situaţie”.
Sindicaliştii din Prefectura Iaşi au precizat că un consilier superior cu o vechime în muncă de peste 20 de ani din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Iaşi are un salariu net de 4.000 – 4.200 lei lunar, în timp ce un consilier superior din cadrul serviciilor deconcentrate ale ministerelor sau din cadrul altor instituţii aflate în subordinea autorităţilor centrale are un salariu net cuprins între 5.000 – 8.000 lei lunar.
Prefectul Brașovului: „există adevăr” în revendicări
Principalele revendicări ale angajaţilor Prefecturii braşovene au fost trecute pe coli A4, pe care aceştia le-au afişat în timpul protestului care s-a desfăşurat, de la primele ore ale dimineţii, pe holurile instituţiei: echivalarea funcţiilor din instituţia prefectului cu cele publice şi aplicarea echitabilă a Legii salarizării 153/2017.
„De ce grevă generală? Pentru că Guvernul a uitat de noi”, a fost un alt mesaj transmis de funcţionarii braşovenii.
„Dreptul la grevă este prevăzut de Constituţia României şi, aşa cum am mai spus-o şi la precedentele greve, cred că există adevăr în argumentele celor care susţin această grevă. Într-adevăr, drepturile salariale ale angajaţilor din Instituţiile prefectului sunt sub cele ale multor altor categorii profesionale. Cred că trebuie să existe o normalitate şi în ce priveşte plata salariilor”, a declarat prefectul Braşovului, Cătălin Văsii., citat de Agerpres
Conform acestuia, activitatea în aproape toate serviciile a fost suspendată, cu excepţia Paşapoartelor, Înmatriculărilor auto şi Permiselor.
****
Un răspuns
Mars la munca in mediul privat , bugetarule capusa ! La produs PIB . Ca de tocat e in stare orice scursura sociala .