marți

7 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 februarie, 2012

Ministrul francez al economiei, François Baroin, a declarat luni că sunt reunite „toate elementele” pentru un acord care să evite intrarea Greciei în incapacitate de plată peste o lună, transmite AFP citată de AGERPRES.

„Avem toate elementele pentru un acord. Voi pleda în acest sens ca ministru de finanţe în această seară”, a afirmat Baroin, la postul de radio Europe 1, referindu-se la reuniunea omologilor săi din zona euro.

„Doresc să putem ţine cont unii şi ceilalţi, membri ai Eurogrup, de tot ceea ce s-a făcut de mai multe săptămâni, chiar de mai multe luni, din partea guvernului grec şi a formaţiunilor politice ale coaliţiei” de guvernare de la Atena, a subliniat ministrul francez.


Acesta şi-a argumentat poziţia prin „două motive”, angajamentele politice luate de parlamentul şi guvernul de la Atena pentru reforme structurale şi posibilitatea ca ţara să ajungă „în faliment” la 20 martie, când ajung la scadenţă datorii de 14,5 miliarde de euro.

Ajutorul pentru Grecia cuprinde doi piloni: un nou plan de salvare de 130 miliarde de euro din partea creditorilor internaţionali publici (UE, FMI) şi o ştergere parţială a datoriei deţinute privat, la nivelul a 100 miliarde de euro.

Miniştrii de finanţe din zona euro se reunesc luni, la Bruxelles, pentru a decide soarta Greciei, urmând, în principiu, să îşi dea acordul pentru un plan de asistenţă financiară fără precedent, care să evite intrarea acestei ţări în incapacitate de plată.

Miniştrii se întâlnesc cu începere de la ora 15.30 (14.30 GMT) pentru a examina dacă sunt întrunite condiţiile pentru aprobarea noului plan de salvare Greciei, ce include un ajutor public de 130 miliarde de euro şi ştergerea parţială a datoriei deţinute de creditorii privaţi, la nivelul a 100 miliarde de euro.


Reuniunea are loc într-un climat de urgenţă, în contextul în care Atena trebuie să ramburseze, la 20 martie, 14,5 miliarde de euro, cu riscul intrării într-o încetare de plăţi mult mai gravă decât în cazul Argentinei, în urmă cu 10 ani.

Pentru evitarea unui scenariu catastrofic, planul de ştergere parţială a datoriei, operaţiune care ar urma să dureze mai multe săptămâni, trebuie lansat miercuri.

După numeroase incertitudini, situaţia pare a se fi lămurit, mai multe voci din zona euro, inclusiv cea a cancelarului german Angela Merkel, lăsând să se înţeleagă în ultimele zile că rezultatul reuniunii va fi pozitiv.

La rândul său, premierul grec Lucas Papademos se afla duminică la Bruxelles şi ar putea asista la reuniunea Eurogrup de luni, a indicat o sursă europeană.

Rămân însă mai multe necunoscute, pe lângă reticenţa anumitor state de a contribui financiar la salvarea Atenei. Un raport al principalilor creditori internaţionali (troica Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional) a evidenţiat că planul de salvare nu ar permite reducerea datoriei publice a Greciei la nivelul prevăzut, făcând necesară acoperirea acestui decalaj.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: