marți

29 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 iulie, 2017

Grecia va face marţi o emisiune de titluri de stat în euro, cu maturitatea de cinci ani, pentru a testa piaţa după ani de reforme dificile şi de îngrijorări cu privire la serviciul datoriei sale, potrivit Bloomberg.

Este prima emisiune de după 2014 și este menită să faciliteze ieșirea din programul de asistență al UE și FMI, care se va încheia în 2018.

Totodată, emisiunea ar trebui să contribuie la asigurarea nevoilor de lichidități evaluate la 19 miliarde de euro în 2019.


Astfel că, în context. guvernul elen i-a invitat pe deținătorii obligațiunilor scadente în 2019 să le schimbe pe noile titluri, care ar urma să fie vândute, marți, „în funcţie de condiţiile de pe piaţă”, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanţe trimis Bursei de valori de la Atena.

Analiștii apreciază că Grecia încearcă să încurajeze investitorii să facă schimbul de titluri, de vreme ce titlurile scadente în 2019 au fost emise la o dobândă de 4,75%, dar randamentul a scăzut la 3,42%, cel mai mic din 2014.

Guvernul elen caută să profite de auspiciile favorabile ale momentului, după ce a trecut cu bine de a doua monitorizare a programului de asistență și a primit, pe 10 iulie, o primă parte din tranșa de 8,5 miliarde de euro din martea Mecanismului European de Stabilitate.

De asemeni, Fondul Monetar Internaţional şi-a dat săptămâna trecută acordul pentru participarea cu 1,8 miliarde de dolari, iar agenţia de evaluare S&P Global Ratings a dat semnale pozitive, îmbunătățind perspectiva ratingului datoriei elene de la stabilă la pozitivă.


Emisiunea va fi intermediată de băncile BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank şi HSBC.

Grecia a fost în epicentrul crizei datoriilor suverane din 2009 şi a fost exclusă de pe pieţele financiare internaţionale. Are încă de plătit circa 326 miliarde de euro, şapte ani de asistenţă incluzând ştergerea de datorii.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: