Grecia pregăteşti noi reduceri de chetuieli şi privatizări. Cabinetul elen a redactat un proiect de hotărâre privind noi reduceri bugetare şi este gata să le supună aprobării Parlamentului, în timp ce funcţionarii publici ies iar în stradă pentru a protesta. Miniştrii susţin un plan de privatizare în următoarele şase luni, cerut de UE şi de FMI, ca parte a condiţiilor pentru acordarea împrumuturilor. Votul în Parlament este aşteptat pentru începutul lunii iulie. Decizia a venit în timp ce angajaţii din transportul public şi alţi funcţionari au intrat în grevă, provocând nemulţumirea navetiştilor. Sindicatele se tem de vânzarea unei părţi importante din activele statului, care va duce la pierderea multor locuri de muncă. Un membru al cabinetului a declarat pentru jurnalişti că s-a găsit cea mai corectă soluţie posibilă, fără a oferi alte detalii. „Aprobarea şi trimiterea în Parlament a proiectului de lege arată că am încercat să găsim cea mai bună cale posibilă”, a spus un ministru sub protecţia anonimatului. (BBC News)
Patru referendumuri în Italia, test pentru popularitatea lui Berlusconi. Silvio Berlusconi ar putea suferi o înfrângere ruşinoasă în acest weekend, când sunt programate în Italia patru referendumuri, percepute ca un test asupra viitorului politic al premierului. Există semnale că un număr tot mai mare de italieni s-au săturat de acuzaţiile de corupţie şi scandalurile sexuale în care este implicat prim-ministrul, referendumurile de duminică şi luni fiind şansa prin care alegătorii pot să-şi exprime insatisfacţia faţă de guvernul din ultimii trei ani. Un astfel de scrutin a jucat un rol important în alt scandal, când a fost demis fostul premier italian Bettino Craxi, forţat să plece în exil în Tunsia, în 1994, după ce a fost acuzat de corupţie. Un vot se referă la renaşterea industriei nucleare din Italia, două voturi la propunerile de privatizare a companiilor publice de apă şi încă unul la o lege susţinută de Berlusconi, care îi permite să nu se prezinte la procese, pentru că are alte treburi mai importante de făcut. Berlusconi este implicat în trei cazuri de corupţie şi un proces în care e acuzat că a plătit o prostituată minoră. (The Telegraph)
Chirac îşi lansează memoriile şi-l atacă dur pe Sarkozy. Fostul preşedinte francez spune că s-a gândit serios să-l demită pe Nicolas Sarkozy pentru insubordare, dar a decis să evite declanşarea unui scandal, la vremea respectivă. În cel de-al doilea volum al cărţii sale de memorii, ce va fi lansat săptămâna trecută, Jacques Chirac se răzbună pe fostul său protejat. Cu mai puţin de un an înainte de alegerile prezidenţiale, popularul Sarkozy este descris ca un om impulsiv, neloial, nerecunoscător, provocator şi, cel mai grav, „nefrancez” în atitudinile sale politice. Chirac, care s-a retras din viaţa politică şi s-a detaşat de cea publică, revine în atenţia francezilor pentru a-l elogia pe fostul lider socialist François Hollande, cel care se pare că va fi rivalul cel mai de temut al lui Sarkozy anul viitor, în alegeri. Ex-preşedintele îl descrie pe fostul său oponent politic ca pe un “adevărat om de stat”. (The Independent)
Statul Alabama aprobă una dintre cele mai dure legi din SUA contra imigraţiei. Noua legislaţie, similară celei adoptate în Arizona, cere şcolilor să afle dacă elevii se află legal sau ilegal în ţară. Legea va intra în vigoare la 1 septembrie şi va pedepsi chiar şi pe cine duce cu maşina un imigrant ilegal. Grupurile pentru drepturile omului spun că vor contesta în justiţie noua legislaţie, pe care o consideră rasistă şi neconstituţională. Există aproximativ 12 milioane de imigranţi ilegali în SUA, iar statele federale au decis să ia măsuri pe cont propriu pentru a rezolva problema. La fel ca în Arizona, poliţia va avea voie să aresteze orice suspect, chiar dacă se află pe stradă, de exemplu. În plus, firmele şi şcolile vor fi obligate să verifice statutul angajaţilor şi elevilor lor, în timp ce proprietarii vor săvârşi o infracţiune dacă oferă locuinţele spre închiriere unor persoane despre care ştie că sunt imigranţi ilegali. Guvernatorul republican, Robert Bentley, care a semnat proiectul de lege, a declarat: ”Avem o problemă reală cu imigraţia ilegală în această ţară. Am promis în campanie legi mai dure şi sunt mândru că am creat cea mai puternică lege din ţară, în acest domeniu”. (BBC News)
Fond de 900 milioane de euro pentru sprjinirea rebelilor din Libia. Ţările occidentale şi arabe au promis un ajutor consistent pentru rebeliii libieni, în timp ce continuă să facă presiuni asupra regimului lui Muammar Gaddafi şi se pregătesc pentru perioada de după plecarea colonelului libian de la putere. Italia a anunţat un împrumut de 400 milioane de euro, în bani şi petrol pentru Consiliul Naţional de Tranziţie, care să fie retrase din bunurile îngheţate ale Libiei, în timp de Franţa a oferit un împrumut de 290 milioane de euro. Qatar şi Kuweit a spus că vor crea un fond de 260 milioane de dolari pentru rebelii care se luptă cu forţele loiale lui Gaddafi, de la revolta din febriarie. Turcia a promis, de asemenea, sprijin financiar. Promisiunile au fost făcute la Abu Dhabi, unde peste 30 de stat şi organizaţii internaţionale au discutat despre viitorul Libiei. În timp ce tot mai multe bombe cad asupra capitalei Tripoli, unde se ascunde Gaddafi, continuă eforturile de a-l convinge să plece din ţară. (The Guardian)
Sute de civili sirieni s-au refugiat în Turcia. Forţele de securitate din Siria au ajuns în zona de nord-vest a ţării, joi, unde sute de rezidenţi au decis să fugă peste graniţă, în Turcia, de teama represiunilor. În acest context creşte teama legată de o criză a refugiaţilor şi de o înăbuşire tot mai puternică a revoltei dizidenţilor. Forţele de securitate fidele preşedintelui Bashar al-Assad s-au adunat în jurul oraşului Jisr al-Shoughour, după ciocnirile de weekendul trecut, în care atenţia s-a concetrat asupra manifestanţilor pro-democraţie din această zonă. Protestele începute în martie ameninţă pentru prima oară serios, în ultimele decenii, regimul condus de familia Assad. Demonstraţiile din Jisr al-Shoughour au devenit extrem de importante, atât pentru guvernul sirian, cât şi pentru oponenţii săi, existând informaţii potrivit cărora soldaţi ai armatei siriene au fugit în tabăra opoziţiei, refuzând să tragă asupra civililor şi întorcând armele contra militarilor. În timp ce mulţi soldaţi care au dezertat au plecat din oraş, unii dintre civili au rămas încă acolo. (The New York Times)
Un răspuns
„În cel de-al doilea volum al cărţii sale de memorii, ce va fi lansat săptămâna trecută”?
corrigée, s’il vous plait!