Miniştrii de Finanţe ai ţărilor din zona euro au stabilit amânarea tuturor negocierilor cu Guvernul Greciei până după anunţarea rezultatului referendumului programat duminică, a anunțat miercuri seară, la sfârșitul teleconferinței Eurogrup, ministrul de finanțe al Slovaciei, citat de Reuters.
„Membrii Eurogrup sunt uniţi în poziţia de a aştepta rezultatul referendumului din Grecia înainte de orice noi discuţii, să nu punem căruța înaintea cailor”, a declarat Peter Kazimir, ministrul de Finanţe al Slovaciei.
Informația a fost confirmată și de AFP, care precizează că teleședința ministrilor de finanțe din zona euro a durat circa o oră.
Poziția Eurogrup vine la capătul unei zile în care presa internațională și oficiali europeni au vorbit despre o scrisoare pe care premierul Tsipras ar fi trimis-o la Bruxelles în noaptea de marți spre miercuri, document prin care s-ar fi arătat de acord cu condițiile discutate săptămâna trecută, când a părăsit negocierile și a anunțat referendumul din 5 iulie.
În noaptea de marți spre miercuri a expirat scadența la datoria de 1,54 de miliarde pe care Grecia o are la FMI, intrând în ”defoult rehnic” – potrivit exprimării analiștilor.
Noua ofertă a premierului Alexis Tsipras trimisă creditorilor internaționali pentru a ajuta la rezolvarea crizei datoriilor nu a adus clarificări suplimentare, a afirmat ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, la o conferință de presă desfășurată la Berlin, potrivit Reuters.
De altfel, declarațiile de peste zi ale premierului grec par să contrazică documentul: într-o declarație de presă, premierul Tsipras a reiterat dorința ca grecii să voteze NU la referendum (adică împotriva măsurilor cerute de Comisia Europeană) și a acuzat Europa de ”șantaj” și ”ultimatumuri”. Premierul grec a insistat că problema la care trebuie să se răspundă la referendum nu este rămânerea Greciei în zona euro, el afirmând că aceia care susțin că un NU ar însemna și ieșirea din zona euro ”spun minciuni”. ”Un NU nu înseamnă o ruptură de Europa, ci o revenire la Europa valorilor, NU înseamnă o mai puternică presiune pentru continuarea negocierilor” a adăugat Tsipras în mesajul televizat.
Ziua a fost închisă de președintele Consiliului European, Donald Tusk, al cărui mesaj postat pe twitter e o concluzie:
”Europa vrea să ajute Grecia. Însă nu poate ajuta pe nimeni împotriva voinței sale. Să așteptăm rezultatele referendumului din Grecia”, a scris Donald Tusk, pe contul său.