miercuri

6 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 februarie, 2021

Google, divizie a grupului Alphabet, va plăti unui grup de publisheri de ştiri francezi 76 de milioane de dolari, pe parcursul a trei ani, pentru a închide litigiul referitor la drepturile de autor, potrivit unor documente citate de Reuters.

Unul dintre documente este un acord-cadru care prevede că Google va plăti anual 22 de milioane de dolari unui grup de 121 de publicaţii de ştiri naţionale şi locale din Franţa, după semnarea unor acorduri de licenţiere individuale, cu fiecare dintre ele.

Al doilea document este un acord potrivit căruia Google acceptă să plătească 10 milioane de dolari aceluiaşi grup de publisheri în schimbul angajamentului lor de a pune capăt litigiilor actuale şi viitoare legate de pretenţiile de copyright pe parcursul acordului de trei ani.


Google a refuzat să comenteze informația Reuters. Compania de tehnologie şi publisherii au anunţat luna trecută că au ajuns la un acord, dar fără să publice termenii financiari.

”Aceste acorduri opace nu asigură un tratament conrect pentru toţi publisherii de ştiri, întrucât formula de calcul nu este făcută publică”, a afirmat în această săptămână sindicatul publisherilor independenţi de ştiri online Spiil.

Sindicatul a afirmat că regretă că media franceze nu au făcut front comun în discuţiile cu Google.

L’Alliance de la presse d’information generale (APIG), grupul de lobby care a semnat acordul cu Google, nu a fost disponibilă pentru comentarii.


Pentru a primi o parte din cei 22 de milioane de dolari care vor fi împărţite între editori, fiecare organizaţie va fi obligată să semneze un acord individual de licenţiere cu Google.

Sumele variază de la 1,3 milioane de dolari pentru cotidianul francez Le Monde, până la 13.741 dolari pentru editorul local La Voix de la Haute Marne, arată documentele.

Documentul nu specifică modul în care sunt calculate aceste sume.

Publicaţiile naţionale Le Monde, Le Figaro şi Liberation şi grupurile lor respective au negociat o sumă suplimentară de aproximativ 3 milioane de euro (3,6 milioane de dolari) pe an pentru fiecare, în special printr-un acord convenit în noiembrie de a vinde abonamente prin Google, a spus o sursă apropiată de această chestiune.

Şeful grupului Le Monde, Louis Dreyfus, a refuzat să comenteze. Şeful Liberation Denis Olivennes şi reprezentanţii Le Figaro nu au fost disponibili imediat pentru comentarii.

Conform condiţiilor acordului-cadru, membrii APIG se angajează, de asemenea, să utilizeze şi să alimenteze cu conţinut noul produs Google, Google News Showcase.

Google News Showcase este atât un vehicul global pentru a plăti editorilor de ştiri pentru conţinutul lor online, cât şi un nou serviciu care le va permite editorilor parteneri să organizeze conţinutul şi să ofere utilizatorilor acces limitat la articole contra cost.

Reuters, o divizie a furnizorului de ştiri şi informaţii Thomson Reuters, a încheiat în ianuarie un acord cu Google pentru a fi primul furnizor global de ştiri al Google News Showcase.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Acordul urmează implementării în Franţa a unui nou tip de regulă a drepturilor de autor în conformitate cu o lege recentă a Uniunii Europene, denumită ”drepturi de vecinătate”. Acestea obligă Google şi alte platforme tehnologice mari să înceapă discuţii cu editorii pentru a le plăti pentru utilizarea conţinutului lor de ştiri online.

Alţi editori francezi care nu fac parte din acord, cum ar fi ştirile 100% online şi editori specializaţi, au criticat acordul pentru că este opac, nedrept şi că nu respectă legea ”drepturilor de vecinătate”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: