Prețul gazelor naturale de la hub-ul olandez (bursa) Title Transfer Facility (TTF), de referință mai ales pentru Europa Occidentală, ar urma să scadă de la 120 de euro / MWh, până la 85 de euro / MWh în trimestrul 1 / 2023, potrivit unei note analitice a Goldman Sachs, citată de CNBC (între timp piața TTF s-a deschis, joi, la 136 euro).
Prețul gazelor s-a diminuat deja față de maximul din august (340 euro / MWH, 1 MWh = cca 95 mc), ca efect al unei combinații de factori favorabili, care include umplerea depozitelor, supra-oferta de gaze naturale lichefiate (GNL) și temperaturile mai ridicate decât de obicei.
Pe de altă parte, însă, prețul gazelor s-ar putea dubla până în iulie, una dintre cauze fiind creșterea cererii din China. „Dacă economia Chinei își revine, importurile de GNL vor crește odată cu prețurile pentru Europa”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), pentru CNBC.
China a fost cel mai mare importator mondial de GNL în 2021, potrivit US Energy Information Administration. Cu toate acestea, datorită politicii sale stricte privind Covid-19, economia chineză a trebuit să se confrunte cu o serie de blocaje care i-au afectat creșterea.
Orice schimbare a acestei abordări politice ar crește cererea de GNL și ar crește prețurile și pentru cumpărătorii europeni.
Deocamdată, gradul mediu de umplere a depozitelor de gaze europene este de 95% (în România 97%) și vremea bună nu a impus extracția din acestea.
Circa 60 de vase încărcate cu gaze naturale lichefiate (GNL) așteaptă să fie descărcate în terminalele europene, aglomerarea fiind și efectul infrastructurii insuficiente față de ofertă.
Comisia Europeană urmează să propună un alt preț de referință la gaze decât cel de la TTF, tocmai pentru că acesta exprimă fidel oferta de GNL.
***