luni

15 iulie, 2024

10 noiembrie, 2020

Banca americană Goldman Sachs estimează că revenirea economiei mondiale va fi ”în formă de V”, iar speranţele legate de disponibilitatea unui vaccin anti-Covid-19 şi de victoria în alegerile prezidenţiale americane a democratului Joe Biden ar putea grăbi redresarea.

Luni, cotațiile bursiere au crescut după ce Pfizer şi BioNTech au anunţat că vaccinul pe care l-au dezvoltat are o eficacitate de peste 90% în prevenirea îmbolnăvirii de Covid-19, în cazul persoanelor care nu au fost infectate anterior cu noul coronavirus, scrie CNBC, potrivit news.ro.

Ştirea a venit după anunțul privind victoria în alegeri a lui Joe Biden, iar ambele informaţii vor influenţa probabil estimările referitoare la creşterea economiei mondiale.


Deși politica fiscală a democraţilor ar putea să întâmpine obstacole, având în vedere că este improbabil să deţină controlul în Senat, analiștii anticipează implementarea unui program fiscal în valoare de 1.000 de miliarde de dolari în SUA înainte de aşteptata învestire a lui Biden, pe 20 ianuarie.

Noul val de infecții va afecta redresarea economică

Jan Hatzius, economistul şef al Goldman Sachs, consideră însă că foarte important pentru perspectiva de creștere va fi noul val de infecţii cu noul coronavirus din Europa şi Statele Unite, care a făcut ca un număr de economii europene majore să ia măsuri parţiale de carantină. Evoluţiile recente au determinat Goldman Sachs să îşi revizuiască în scădere estimările economice pentru trimestrul al patrulea şi primul trimestru din 2021, dar banca îşi păstrează încrederea că economia globală va depăşi estimările analiştilor intervievaţi de Bloomberg.

Goldman Sachs prognozează o contracţie a PIB-ului mondial de 3,9% în 2020, uşor mai bună faţă de estimarea în consens a analiştilor, de 4%, care va fi urmată de o creştere de 6% în 2021 (faţă de consensul de 5,2%) şi un avans de 4,6% în 2022 (faţă de consensul de 3,7%), existând însă riscuri de scădere.

FMI anticipează un declin al PIB-ului mondial de 4,4% în 2020 şi o creştere de 5,2% în 2021.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: