Persoana nominalizată de președintele Trump să preia conducerea CIA, Gina Haspel, director adjunct al instituției, ar fi preferat să nu fie nevoită să treacă printr-un proces foarte dificil de confirmare în funcție, scrie Washington Post, din cauza rolului pe care l-a jucat în programul de tortură din vremea administrației George W. Bush.
Toată presa americană preia luni informația Washington Post, care a scris că Gina Haspel a transmis Casei Albe că dorește să se retragă din această procedură dacă la audierea din Senat, programată miercuri, reputația CIA sau a sa ar urma să fie afectate. Mesajul a generat eforturi disperate ale oficialilor de la Casa Albă ca să schimbe decizia candidatului.
În 2002, Abd al-Rahim al-Nashiri, suspectat a fi membru al-Qaeda, a fost supus torturii prin înecare într-un centru de detenție al CIA din Indonezia aflat sub supravegherea Ginei Haspel. Ea, scrie presa americană, a fost implicată în emiterea unui ordin de distrugere a 92 de înregistrări video ale interogatoriilor CIA, totuși un procuror special desemnat să ancheteze cazul nu a formulat în final nicio acuzație.
Înalți oficiali ai Administrației Trump, preocupați de posibilitatea ca Senatul să blocheze această nominalizare, au chemat-o la Casa Albă pe Gina Haspel pentru a afla detalii legate de gradul ei de implicare în programul de tortură al CIA. Acesta ar fi fost momentul în care directorul adjunct a afirmat că ar dori să se retragă, temându-se de eventualele atacuri la care ar putea fi supusă în cadrul audierii.
Preocupați de faptul că Gina Haspel ar putea anunța public că renunță la nominalizare, înalți oficiali- printre care directorul juridic Marc Short și secretarul de presă Sarah Huckabee Sanders- au mers vineri la sediul CIA pentru a o convinge pe Gina Haspel să ”respecte planul”.
Și președintele Trump, care în mod repetat a lăudat CIA pentru eficiența metodelor sale, se pare că insistă ca directorul adjunct să nu renunțe la poziția oferită.
New York Magazine scrie că discuțiile au durat câteva ore vineri, iar sâmbătă Gina Haspel a confirmat că nu se va retrage. Deși planul pare să fi revenit în grafic, presa americană scrie că nu este foarte clar dacă nominalizarea va fi confirmată în Senat și că, fără îndoială, directorul adjunct al CIA va trebui să răspundă unor întrebări incomode la audierea de miercuri.