duminică

23 iunie, 2024

18 mai, 2018

Cu 51 de voturi pentru şi 45 împotrivă, Senatul a confirmat joi numirea Ginei Haspel în funcția de director CIA. Este prima femeie care deține cea mai înaltă poziție din această agenție.

Republicanii au reușit să obțină numirea acesteia cu șase voturi din partea democraților, scrie The Guardian.

În timpul audierii din Senat, Gina Haspel a declarat că metodele extreme (de tortură) folosite de CIA nu au fost eficiente. A evitat să răspundă cu da sau nu la întrebarea repetată: Credeți că aceste tehnici de interogare (prin tortură) sunt imorale?


Ea conducea deja CIA ca director interimar, după ce predecesorul ei, Mike Pompeo, a fost desemnat ca secretar de stat.

Numirea Ginei Haspel este una controversată și ea a intenționat chiar să refuze acest post. Ea ar fi preferat să nu treacă printr-un proces foarte dificil de confirmare în funcție,  din cauza rolului pe care l-a jucat în programul de tortură din vremea administrației George W. Bush.

Președintele Donald Trump (care în mod repetat a lăudat CIA pentru eficiența metodelor sale), precum și alți înalți oficiali americani au insistat ca directorul adjunct Gina Hospel să nu renunțe la poziția oferită.

În 2002, ea a condus operaţiunile din Thailanda ale agenţiei, în cadrul cărora mai mulţi deţinuţi au fost interogaţi într-o închisoare secretă. După trei ani, ea a ordonat distrugerea înregistrărilor video a interogatoriilor respective.


Abd al-Rahim al-Nashiri, suspectat a fi membru al-Qaeda, a fost supus torturii prin înecare în acest centru din Thailanda aflat sub supravegherea Ginei Haspel.

Înainte de audierea acesteia, peste 100 de foști ambasadori, care au slujit atât președinți republicani cât și democrați, au trimis Senatului o scrisoare în care cereau respingerea Ginei Haspel. În pofida competenței acesteia, confirmarea ei va afecta imaginea SUA în lume, au explicat foștii ambasadori – liderii autoritari din întreaga lume vor putea susține că modul în care se comportă America nu este diferit de al lor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: