vineri

19 aprilie, 2024

28 ianuarie, 2012

Guvernul a anunţat sâmbătă că negociază cu Banca Mondială un nou împrumut, de 1 miliard de euro, după ce presa internațională anunțase de două zile aceste discuții, însă autoritățile de la București susțin că tranșele de împrumut pot fi trase trei ani de acum încolo.

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Gheorghe Gherghina, a declarat că împrumutul pe care România îl negociază cu Banca Mondială este de precauție, banii urmând să fie accesați numai îăn caz de nevoie.

”Împrumutul negociat cu Banca Mondială este o nouă centură de siguranţă, la fel ca şi în cazul acordului preventiv cu FMI. Vom apela la aceste fonduri doar dacă se deteriorează situaţia în mod accentuat pe pieţele externe, iar România nu îşi va mai putea finanţa deficitul”, a declarat secretarul de stat în MFP, Gheorghe Gherghina, la un post TV, citat de Agerpres.


Oficialul guvernamnetal a precizat că banii sunt necesari pentru finanţarea deficitului bugetar.

”Nu putem sta cu mâinile în buzunar să nu mai putem finanţa deficitul. Nu avem probleme interne. Stăm foarte bine. Dacă se deteriorează piaţa, mă duc şi iau de la Banca Mondială, cu dobânda mică. Deficitul bugetar nu se finanţează decât din împrumuturi şi avem deficit bugetar şi anul acesta şi trebuie să te asiguri că iei aceste împrumuturi la dobânzi normale. Aceşti bani vor fi traşi în 2013, 2014, 2015, pot fi traşi trei ani de acum încolo. Este vorba şi de finanţare deficitelor cumulate din 2000 până acum”, a explicat secretarul de stat.

Cu două zile înainte de intervenția publică a oficialului Guvernului României, postul american de televiziune Bloomberg anunțase că România negociază un nou acord cu Banca Mondială, de 1 miliard de euro.

‘România va trebui să îndeplinească anumite condiţii convenite de comun acord, condiţii care sunt discutate în prezent. Durata liniei de credit poate fi de până la trei ani’, a declarat joi François Rantrua, şeful Biroului pentru România al Băncii Mondiale, citat de Bloomberg.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: