luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 iulie, 2019

Secretarul General al Comisiei Europene, germanul Martin Selmayr (foto), a anunțat marți că va demisiona din post ”până la sfârșitul săptămânii viitoare”, din dorința de a elimina orice îngrijorări cu privire la ”dominația germană” asupra executivului european.

Postul de secretar general este cel mai important post din cadrul Comisiei Europene care poate fi ocupat de o persoană fără legături cu politica, iar ascensiunea lui Martin Selmayr de la poziția de șef de cabinet al președintelui Juncker la cea de secretar general a provocat revolta fostului Parlament, care a adoptat și o rezoluție în care se cerea demisia sa.

Președintele Jean Claude Juncker a fost acuzat că a depășit limitele legii acordându-i două promovări consecutive pentru ca acesta să îndeplinească condițiile de numire în post.


Martin Selmayr a declarat Politico că a discutat cu Ursula von der Leyen – candidatul german nominalizat de Consiliul UE pentru șefia Comisiei Europene –  chestiunea demisiei sale în cazul în care aceasta va reuși să fie votată de Parlament. ”I-am spus: Cel mai important lucru acum este să câștigi acest vot, iar când se va ridica problema mea trebuie să răspunzi că nu te bazezi pe mine”, a spus Selmayr că a sfătuit-o pe Ursula von der Leyen.

Candidatul german ar trebui să obțină marți, la votul de la Strasbourg, 374 de voturi pentru a deveni prima femeie din istoria UE președinte al Comisiei Europene. Votul nu este foarte simplu de obținut, iar anunțul lui Martin Selmayr ar trebui să îi faciliteze alegerea.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Demisia lui Selmayr este o concesie adusă numeroșilor critici care afirmă, pe de-o parte, că Germania are o prea mare influență la nivelul deciziei în UE și, pe de altă parte, că numirea lui Martin Selmayr în funcția respectivă a fost ilegală.

Întrebat cine ar putea să îi urmeze în funcția de secretar general, Martin Selmayr a spus că se așteaptă să fie un francez. ”Această Comisie este un proiect franco-german, ceea ce este un lucru foarte bun”, a afirmat Selmayr, care l-a indicat drept succesor probabil pe Olivier Guersent,Director general pentru Afaceri financiare al Comisiei.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: