miercuri

14 august, 2024

31 mai, 2024

Un purtător de cuvânt al guvernului german a anunțat vineri că Berlin va urma exemplul Statelor Unite, permițând Ucrainei să își folosească armele pentru a viza ”obiective militare legitime din interiorul Rusiei”, transmite Reuters.

Germania rămâne însă consecventă în refuzul de a trimite Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune Taurus.

La fel cu SUA, Berlin interzicea Ucrainei să folosească armament german pentru a lovi ținte din Rusia, invocând temeri de escaladare a războiului.

Guvernul lui Olaf Scholz a luat în cele din urmă decizia și a transmis Kiev că poate lovi ținte militare legitime din interiorul Rusiei, în conformitate cu obligațiile internaționale.

Anunțul german apare la scurt timp după ce Politico a relatat că SUA au luat decizia de a permite Ucrainei să folosească armele americane pentru a lovi în Rusia, dar numai în zonele de graniță unde sunt concentrate trupe și de unde Rusia lansează atacuri asupra Ucrainei

(Citește și: ”Ucraina a primit permisiunea SUA de a lovi ținte din Rusia, lângă graniță. Hartă: cât de departe pot lovi armele occidentale primite de Ucraina”)

Washington și-a susținut decizia observând că Moscova a intensificat foarte mult atacurile asupra regiunii Harkov de la situri de lansare din interiorul Rusiei. Mai multe rachete rusești au lovit clădiri civile în orașul ucrainean Harkov chiar vineri dimineață, provocând moartea a cel puțin patru persoane și rănirea multor altora, potrivit autorităților locale.

Vorbind joi, la Praga, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins amenințările Rusiei, care a sugerat că utilizarea armelor americane în interiorul Rusiei ar provoca o escaladare a conflictului.

Cehia a anunțat joi că este de acord ca Ucraina să folosească în atacuri asupra Rusiei armele pe care i le furnizează, după îndemnul în acest sens formulat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Decizii similare au luat deja oficialii din Regatul Unit, Franța sau Olanda. Țări precum Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au furnizat arme Ucrainei fără nicio restricție de utilizare.


***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: