fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Problemele versiunii românești a legii muncii flexibile: NEînțelegeri Sindicate – Patronate – Guvern în chestiunea protecției angajaților. Cum procedează alte țări UE

Guvernul urmează să adopte în această săptămână reglementările pentru introducerea muncii flexibile, un proiect ce a generat nemulțumiri puternice din partea sindicatelor. Acestea reclamă că… Mai mult

06.07.2020

La obiect

Calculele relansării de 100 mld.E / Guvernul va putea finanța marele plan foarte simplu: respectând legea

România și-a bugetat, în ultimul deceniu, investiții de 98,9 miliarde de euro, nivel similar cu cel din planul de relansare anunțat miercuri de Guvernul Orban,… Mai mult

05.07.2020

La obiect

România a pierdut un milion de locuitori într-un deceniu

România a pierdut un milion de locuitori într-un deceniu, potrivit datelor comunicate de INS, corelate cu statistica oficială certificată de Eurostat din 2010 încoace. De… Mai mult

03.07.2020

La obiect

„Inflaţia industrială” a scăzut puternic. Atenție, însă, tendințe semnificative de creștere se mențin la bunuri de capital și bunuri de uz curent !

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu aproape șapte puncte procentuale pe parcursul ultimelor cinci luni, de la 4,72% în ianuarie 2020 până la… Mai mult

02.07.2020

Germania şi Olanda vorbesc deschis despre ieşirea Greciei din eurozonă

de Vladimir Ionescu 8.9.2011

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat joi în Parlament că “depinde de Grecia dacă poate îndeplini condiţiile necesare pentru a face parte din uniunea monetară”, relatează Reuters citat de Mediafax.

Liderii din zona euro au respins până acum ideea ieşirii unei ţări din zona euro, argumentând că ar fi un dezastru pentru statul respectiv şi ar provoca grave probleme sistemice pentru ceilalţi parteneri din uniunea monetară.

Unii dintre aceşti lideri încep însă să vorbească despre această opţiune, posibil pentru a determina Atena să ia măsuri drastice.

Schaeuble şi-a intensificat retorica de când inspectorii troicii Uniunii Europene (UE), Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Centrale Europene (BCE) au suspendat săptămâna trecută discuţiile privind noua tranşă de ajutor pentru Grecia, întrucât ţara nu a respectat ţintele referitoare la deficitul bugetar.

Horst Seehofer, şeful Uniunii Creştin Sociale din Bavaria, a fost primul oficial german de rang înalt care a afirmat deschis că Grecia ar putea fi obligată să iasă din zona euro, într-un interviu acordat miercuri publicaţiei Bild.

El a exprimat ceea de mulţi parlamentari şi miniştri germani au vorbit în ultimele săptămâni în spatele uşilor închise, potrivit unor surse bine informate.

Premierul olandez, Mark Rutte, a afirmat într-o propunere publicată miercuri că ţările indisciplinate care refuză să renunţe la suveranitatea asupra bugetelor în favoarea unui “ţar european al bugetului” ar trebui să iasă din uniunea monetară.

“Ţările care nu sunt pregătite să fie plasate sub administraţie pot opta să iasă din zona euro”, a spus Rutte.

El a arătat că Germania şi Finlanda sprijină iniţiativa sa.

Inspectorii troicii vor reveni la Atena săptămâna viitoare, dar plecarea bruscă a acestora a întărit percepţia din nordul Europei că guvernul Greciei nu vrea să ia măsurile draconice necesare pentru a respecta condiţiile programului de salvare în valoare de 110 miliarde de euro, convenit în mai 2010.

Purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Ilias Mosialos, a fost nevoit joi să dezmintă că este posibilă ieşirea din zona euro, iar un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că nu au loc deloc discuţii pe această temă.

“Nu există niciun pericol de ieşire din zona euro. Discuţiile cu troica vor continua săptămâna viitoare pentru a examina schimbările structurale şi bugetele pentru 2011 şi 2012”, a spus Mosialos.

Economia Greciei s-a contractat în trimestrul al doilea cu 7,3%. Rata şomajului a crescut la 16%, de la 11,6% în iunie 2010.

În iulie, liderii europeni au fost nevoiţi să vină cu un al doilea program de susţinere a Greciei, de valoare aproape egală cu primul, dar care este în pericol.

“O dezbatere despre al doilea program de salvare a Greciei este prematură, având în vedere dificultăţile legate de actualul program”, a afirmat Schaeuble în Parlament.

Nu există un cadru legal pentru ieşirea unei ţări din zona euro, iar costurile plecării ar putea fi mai mari decât cele legate de apartenenţa la uniunea monetară.

“Aşa cum stau lucrurile, secesiunea ar fi foarte costisitoare şi foarte dificilă, iar expulzarea este imposibilă”, a declarat Stephane Deo, analist la UBS.

Potrivit UBS, consecinţele ar fi defaultul (incapacitate de plată) ţării respective, al companiilor, prăbuşirea sistemului bancar şi a comerţului internaţional.

Costurile estimate pe persoană, în ţara care ar părăsi zona euro, ar fi de 9.500-11.500 euro în primul an, respectiv 40%-50% din PIB.

Un oficial din UE a declarat că ieşirea din zona euro este de neconceput, din cauza turbulenţelor pe care le-ar provoca.

“Nu pentru că ar fi 17 minus 1, ci pentru că s-ar ajunge la 17 minus 4,5,6 sau 8. Zona euro nu este o cafenea din care intri şi ieşi. Interdependenţa financiară şi monetară este atât de mare încât soarta unui membru creează probleme altora”, a spus oficialul.

El a adăugat că Germania este convinsă că ieşirea din zona euro nu este o opţiune pentru nimeni.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.9.2011

Lăsați un comentariu


Stiri

„Fără penali în funcţii publice” – inițiativa USR a fost votată în Camera Deputaților

Razvan Diaconu

Camera Deputaţilor a votat marți proiectul legii “Fără penali în funcţii publice”. La vot s-au înregistrat 295 de voturi „pentru” și o singură abținere. Proiectul… Mai mult

Europa

Cehia / Inițiativă parlamentară de modificare a Constituției pentru introducerea dreptului de a deține o armă

Iulian Soare

Guvernul Cehiei a anunțat că sprijină modificarea Constituției cu scopul de a completa capitolul care instituie drepturi și libertăți cetățenești cu dreptul la autoapărare și… Mai mult

Europa

Emmanuel Macron: Nu putem accepta viitorul construit de alte puteri, UE să-și asume dosarele geopolitice din Mediterana

Iulian Soare

Este “crucial” ca Europa să îşi asume dosarele geopolitice de la Marea Mediterană, care să rămână sub controlul său, fără să o lăse “altor puteri”,… Mai mult

Europa

Italia ar fi dispusă să accepte condiții mai dure în schimbul granturilor europene

Iulian Soare

Cancelarul german Angela Merkel a prezentat luni un front comun cu premierul italian Giuseppe Conte (foto), cu doar câteva zile înaintea summit-ului crucial al liderilor… Mai mult

Europa

Austria interzice de joi cursele aeriene directe din România

Iulian Soare

Austria va interzice, începând de joi, 16 iulie, cursele aeriene regulate directe din România, conform unui ordin al ministrului austriac al Sănătății, care a actualizat… Mai mult

Stiri

Campanie susținută de grupul PPE din PE

Europarlamentarii PNL au cerut în PE o legislație de protecție a pădurilor mai aspră

Vladimir Ionescu

Comisia pentru Mediu (ENVI)  a Parlamentului European a adoptat, săptămâna trecută, proiectul unui raport care privește rolul UE în protejarea și restaurarea pădurilor lumii. Documentul,… Mai mult

Stiri

Victor Ponta a pierdut titlul de doctor – decizie definitivă a Instanței Supreme

Vladimir Ionescu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv cererea prin care fostul premier Victor Ponta a solicitat anularea ordinului ministrului Educaţiei prin care i-a… Mai mult