Germania și Franța propun organizarea unui summit comun al liderilor Uniunii Europene cu președintele rus, Vladimir Putin – o încercare de a îmbunătăți relațiile glaciale ale blocului european cu Rusia, anunță Reuters, care citează surse diplomatice europene.
La Consiliul UE, organizat în 24-25 iunie la Bruxelles, liderii europeni vor discuta, între altele, și despre relația cu Rusia. Dacă propunerea franco-germană va fi aprobată, ar fi prima întâlnire de acest gen după 2014, când summit-urile UE – Rusia au fost suspendate din cauza agresiunilor rusești din Ucraina și anexarea Crimeei.
Abordarea Rusiei față de Ucraina nu s-a schimbat de la acel moment, ba chiar Kremlinul a sfidat în repetate rânduri Uninea Europeană, dar un înalt diplomat european a declarat Reuters: „Avem nevoie de o discuție despre cum putem ieși din această spirală negativă, dar trebuie să o facem uniți”. Acesta a precizat că țări precum statele baltice ar putea să nu accepte un astfel de summit.
(Citiți și: Serghei Lavrov anunță că Rusia este pregătită să rupă relațiile cu UE”)
Cancelarul Angela Merkel a menționat, anterior, că nu doar SUA ar trebui să discute cu Rusia și China la nivel înalt. Președintele american, Joe Biden, a avut prima sa întrevedere, în calitate de șef al statului american, cu Vladimir Putin, la Geneva, săptămâna trecută.
Uniunea Europeană trebuie să devină mai „robustă și mai rezistentă” în relația cu Rusia și împotriva încercărilor acesteia de a o submina, a spus șeful diplomației europene, Josep Borrell, în cadrul unei prezentări a Comisiei a opțiunilor de politici în relația cu Rusia, săptămâna trecută.
Denumită „push back, constrain and engage”,noua strategie UE față de Rusia presupune realism din partea blocului european în ce privește relația sa cu Moscova. Borrell spune că „alegeri deliberate de politici din partea guvernului rus din ultimii ani au dus la o spirală negativă a relațiilor noastre”.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris relațiile cu Moscova ca fiind „complexe” și adăugând că „provocarea strategică cheie” prezentată de Rusia face necesar ca UE să acționeze „unitar și consistent, în apărarea valorilor și intereselor noastre fundamentale”.
La începutul săptămânii trecute, membrii NATO au subliniat din nou că Rusia este unul dintre principalele amenințări pentru securitatea lor.
Consiliul European din 24-25 mai ar fi trebuit să discuțe și să decidă asupra viitorului relațiilor cu Rusia, dar în prima zi a reuniunii liderii UE au hotărât să ceară Comisiei Europene un raport în care, la reuniunea din iunie, să-i fie prezentate opțiunile pe care le are la dispoziție.
Rusia este al cincilea partener comercial al UE, reprezentând 4,8% din comerțul său total, în timp ce UE este pentru Rusia cel mai mare partener comercial, reprezentând 37,3% din comerțul său total.