Ministrul german al Muncii a anunțat joi că procesatorii de carne nu vor mai avea voie să folosească firme subcontractoare pentru angajarea muncitorilor. Noile reglementări au fost elaborate în contextul scandalului de la abatorul Tönnies, unde lucrează sute de români.
Noua legislație stabilește responsabilitatea directă a firmelor pentru condițiile de muncă ale angajaților, de la salariu până la cazare și asigurarea condițiilor pentru protejarea sănătății.
„Vom pune capăt acestei iresponsabilităţi organizate şi ascunse şi vom face ordine în industria cărnii. Vorbim de reguli clare, de responsabilităţi clare şi aşa ar trebui să fie într-o economie de piaţă”, a declarat ministrul Hubertus Heil.
Ministrul federal german a anunțat că noile reguli ar putea fi extinse și în alte domenii, iar următorul sector vizat ar putea fi cel al construcțiilor.
Condițiile de muncă ale muncitorilor veniți din estul Europei au fost dezvăluite odată cu apariția focarelor de coronavirus la abatoarele concernului Tönnies și la fermele în care lucrează sute de români. Aproxmativ 1.500 de salariați au fost depistați cu Covid-19.
Producătorii de carne avertizează că noua lege va duce la scumpirea produselor de carne, în timp ce unul din cele mai mari sindicate din Germania, DGB, crede că marile concerne, cum este Tönnies, vor înlocui firmele subcontractoare cu filiale create special pentru a angaja muncitori străini, ceea ce va însemna cheltuieli reduse de recrutare.