vineri

3 mai, 2024

16 august, 2023

Guvernul german a aprobat un proiect de lege ce le va permite persoanelor peste 18 ani să cumpere și să dețină până la 25 de grame de canabis, dacă documentul va fi adoptat de parlament.

Legalizarea canabisului în scop recreativ va fi însoțită de o campanie de prevenire destinată tinerilor, relatează AFP, preluată de ȘtiriTVR.

Germania va avea astfel una dintre cele mai liberale legislaţii din Europa, urmând exemplele recente ale Maltei şi Luxemburgului, care au legalizat canabisul de agrement în 2021, respectiv 2023, notează AFP.


Coaliţia social-democratului Olaf Scholz, împreună cu Verzii şi Liberalii, a făcut din această legalizare unul dintre proiectele emblematice ale mandatului ei, chiar dacă planul iniţial mergea mult mai departe. Confruntat cu rezerve din partea Uniunii Europene, Berlinul a trebuit să-şi revizuiască copia.

Cannabis Social Clubs – asociații non-profit ce vor putea cultiva aceste plante, pentru consumul personal al membrilor

Reforma a stârnit critici aprinse din partea opoziţiei, a sindicatelor poliţiştilor și a unor judecători, care cred că legea nu va pune capăt traficului de droguri, deși acesta este unul dintre obiectivele propuse prin legalizarea canabisului.

Prevederile proiectului de lege:

  • Același proiect cultivarea a cel mult trei plante de canabis, pentru uz propriu.
  • Noua legislaţie prevede crearea de asociaţii non-profit ai căror membri adulţi – numărul lor limitat la 500 – să poată cultiva planta pentru consum propriu, sub supravegherea autorităţilor publice.
  • Aceste „Cannabis Social Clubs” – aşa cum se numesc ele însele – vor avea o activitate reglementată: nu vor putea aproviziona decât membrii şi doar cu 25 de grame pe zi, cu maximum de 50 de grame pe lună.
  • Pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 21 de ani, va fi ceva mai puţin: 30 de grame pe lună. Aceste cluburi vor fi supuse controalelor de către autorităţile publice.
  • Consumul de canabis trebuie să aibă loc în afara acestor cluburi, interzis la mai puţin de 200 de metri faţă de ele, de şcoli, locuri de joacă, terenuri de sport şi asociaţii pentru tineri.

Ministrul federal german al sănătăţii Karl Lauterbach intenţionează printre altele să lanseze o campanie de conştientizare a tinerilor asupra pericolelor canabisului pentru creier „deosebit de dăunătoare când acesta este încă într-o perioadă de creştere”. „Pentru tinerii (sub 18 ani), consumul rămâne interzis, iar pentru tinerii (până la 21 de ani), este limitat”, a amintit el într-un comunicat de presă. El a descris proiectul de lege privind legalizarea canabisului, aprobat miercuri de Cabinet, ca un „punct de cotitură”.


Legea este un „punct de cotitură într-o politică din păcate eşuată în legătură cu canabisul”, a spus ministrul în timpul unei conferinţe de presă la Berlin.

„Nimeni nu ar trebui să înţeleagă greşit legea. Consumul de canabis va fi legalizat. Cu toate acestea, el rămâne periculos”, a notat Lauterbach, potrivit unui comunicat comun al ministerului său şi Ministerului Agriculturii, citat de DPA.

Scopul proiectului de lege, a explicat el, este să respingă piaţa neagră şi să reducă criminalitatea legată de droguri, traficul de substanţe toxice şi numărul consumatorilor.

La rândul său, ministrul agriculturii Cem Özdemir a vorbit despre un „pas important pentru o politică progresivă, realistă, privind drogurilor”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: