duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 iulie, 2018

Imigraţia a provocat o criză politică în Germania, care poate duce inclusiv la ruperea coaliţiei de guvernare şi la alegeri anticipate. Luni va avea loc o ultimă discuţie, decisivă, între şefa guvernului de la Berlin și lideri CSU, partid aliat la guvernare, anunță DPA.

Ministrul german de interne, Hoerst Seehofer, lider al CSU, ameninţă că demisionează dacă Germania nu îşi închidă graniţele pentru imigranţi, confirmând luni DPA această intenție.

Hoerst Seehofer ar urma să renunţe şi la conducerea partidului, o decizie pe care liderul grupului parlamentar al CSU, Alexander Dobrindt, o consideră inacceptabilă. „Am spus că da, voi face disponibile ambele posturi în cel mult trei zile”, a declarat ministrul la primele ore ale zilei de luni, după discuţii cu ceilalţi lideri ai CSU, la sediul din Munchen al partidului.


CDU şi CSU urmează să negocieze situaţia lui Seehofer şi implicit viitorul politic al acestuia. Ministrul de interne a anunţat luna trecută că intenţionează să oprească la frontierele Germaniei migranţii deja înregistraţi în alte ţări din Uniunea Europeană.

Cancelarul s-a opus vehement acestei idei, iar după summitul de vineri, de la Bruxelles, a anunțat că liderii europeni au ajuns la un acord privind înfiinţarea unor centre de procesare a migranţilor, în Europa şi ulterior în nordul Africii. Merkel a încheiat şi înţelegeri bilaterale privind migraţia cu mai multe state membre ale UE.

După şedinţa CDU de duminică, secretarul general al formaţiunii, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat că „respingerea unilaterală a migranţilor ar trimite un semnal greşit partenerilor europeni”.

„Astăzi vom mai avea o discuţie cu CDU, în speranţa că ne vom înţelege. Vom vedea apoi ce se întâmplă mai departe”, a declarat Seehofer.


El are trei opţiuni: să asculte de Angela Merkel, să o sfideze direct pe şefa guvernului, ceea ce ar duce la demiterea sa şi la ruperea coaliţiei, sau să demisioneze. Liderul bavarez mai speră că poate să-şi convingă şefa să treacă de partea lui, deşi le-a transmis colegilor de partid că discuţiile de până acum au fost inutile.

„În interesul ţării şi a capacităţii coaliţiei şi guvernului de a funcţiona, ceea ce vrem să protejăm, vrem să ajungem la o înţelegere cu privire la chestiunea centrală a protecţiei graniţelor şi a respingerii imigranţilor”, a spus el.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Partidului Angelei Merkel a afirmat deja că o susţine pe deplin pe şefa executivului şi că este de acord cu soluţia europeană.

Cancelarul german se teme că o soluţie unilaterală de închidere a graniţelor, aşa cum vrea ministrul său de interne, va forţa şi alte state europene să facă acelaşi lucru, ceea ce ar putea duce la prăbuşirea sistemului Schengen şi chiar a întregii Uniuni Europene.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: