joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 noiembrie, 2016

Frank-Walter SteinmeierLiderii partidelor aflate în coaliția de guvernare din Germania vor continua și week-endul viitor să discute pe marginea candidatului comun pe care îl vor susține la alegerile prezidențiale din februarie 2017, scrie luni Die Welt.

Potrivit publicației germane, o ședință desfășurată duminică a eșuat: Social Democrații îl propun candidat pe actualul ministru de Externe Frank-Walter Steinmeier (foto), care nu are sprijinul Angelei Merkel sau al liderului Creștin Democraților din Bavaria, Horst Seehofer.

Potrivit Die Welt, formațiunea Angelei Merkel- CDU- are o listă scurtă de doi posibili candidați: actualul ministru de Finanțe, Wolfgang Schäuble, sau actualul ministru al Apărării, Ursula von der Leyen.


Liderii germani încearcă de luni de zile să ajungă la consens în privința celui pe care îl vor propune ca înlocuitor al actualului președinte Joachim Gauck, care a anunțat anul acesta că vrea să părăească poziția de reprezentare a statului german la finalul acestui mandat, în martie.

Alegerile prezidențiale sunt programate în Germania în data de 12 februarie 2017. Niciuna dintre formațiunile din arcul guvernamental nu deține majoritatea absolută pentru impunerea președintelui.

Preşedintele federal nu este ales direct de popor, nici de Bundestag, ci de un for special: Adunarea Federală.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Adunarea este formată din membri Bundestagului şi de un număr egal de reprezentanţi populari ai landurilor, desemnaţi în funcţie de principiile de împărţire a influenţei fiecărei regiuni. Numărul delegaţilor în Adunarea Federală nu este constant- el a oscilat mereu în funcţie de numărul mandatelor din Bundestag.


În Adunarea Federală, ce  are loc în clădirea Reichstag-ului din Berlin, nu sunt trimişi doar politicieni, ci şi personalităţi din sport şi cultură, care votează pentru alegerea preşedintelui.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: