joi

25 aprilie, 2024

6 noiembrie, 2019

Germania este gata să renunțe la opoziția față de shema europeană de garantare a depozitelor bancare (EDIS), una dintre cele trei componente ale uniunii bancare europene, potrivit declarațiilor ministrului de Finanțe german, Olaf Scholz (foto).

Uniunea bancară trebuie finalizată și, în acest scop,  este necesară o schemă comună de garantare a depozitelor, care să crească rezistența sistemelor de garantare naționale, scrie Olaf Scholz într-un articol publicat în Financial Times, citat de Reuters.

Germania s-a opus EDIS, schemă propusă încă din 2015, de teama că va fi obligată să plătească nota de plată a falimentelor bancare din alte state membre, și a invocat dreptul cetăţenilor săi de a nu suferi pagubele iresponsabilităţii bancherilor de aiurea.


Mai mult, Olaf Scholz a cerut Uniunii Europene progrese pentru realizarea uniunii bancare, dacă nu dorește să fie împinsă afară de pe scena internațională.

Ministrul de Finanțe german a mai scris că pieţele financiare europene sunt încă fragmentate, că există în continuare bariere în calea liberei circulaţii a capitalului şi a lichidităţii financiare şi că este necesară o taxare uniformă a băncilor din UE.

De asemenea, dependenţa Europei de SUA sau China pentru servicii financiare, după Brexit, nu este o opţiune, potrivit oficialului german .

Schema europeană de garantare a depozitelor bancare (EDIS) urmează să garanteze depozitele bancare de până la 100.000 de euro ale cetăţenilor europeni la oricare bancă din UE. EDIS va funcţiona în colaborare cu sistemele naţionale de garantare a depozitelor, dar urmeayx să preia integral sarcina acestora.


EDIS a nemulţumit mai ales Germania,rezistentă mai ales la ideea că deponenţii germani vor plăti pentru rezolvarea problemelor financiare ale instituţiilor financiare din sudul Europei.

Presiunea instituţiilor și oficialilor UE au crescut, uniunea bancară europeană fiind menită să asigurea restructurarea în siguranţă a băncilor cu probleme, fără a fi nevoie de aportul contribuabililor, astfel încăt să sporească şi rezistența Zonei Euro la şocuri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: