vineri

26 aprilie, 2024

10 iunie, 2020

Ambasadorul Ric Grenell este cel care propune retragerea americană din Germania

Președintele Donald Trump nu a transmis Berlinului nicio informație legată de retragerea unor trupe americane din Germania, a anunțat marți ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, citată de Politico.

Presa internațională a preluat în ultimele zile o informație publicată prima dată de The Wall Street Journal, care anunța, vineri, săptămâna trecută, că Administrația Trump are un plan de reducere a forțelor militare din Germania cu 28%, practic o concretizare a avertismentelor repetate legate de faptul că Germania, între alți aliați NATO, nu respectă plafonul de cheltuieli de Apărare.

Planul, considerat unanim a fi în avantajul Rusiei, nu este opera comandanților militari americani, au declarat Politico foști și actuali oficiali ai Statelor Unite. Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a afirmat pentru Politico că ideea retragerii americane din Germania îi aparține fostului ambasador american din Germania, Richard Grenell, care nu a fost discutată de structurile de apărare.


Ambasadorul Richard Grenell a demisionat la 1 iunie din postul pe care îl deținea, de 2 ani, în Germania. El a fost numit șef al serviciilor americane de securitate.

Foști sau actuali oficiali militari americani din Washington și din Europa declară că Departamentul Apărării nu a trimis notificări prealabile referitoare la o decizie a președintelui Trump de a retrage trupe in Germania.

Într-o intervenție pentru German Marshall Fund, ministrul Kramp-Karrenbauer a insistat cu precizarea că Germania nu are vreo confirmare oficială de punere în aplicare a acestui plan.

Nu există nicio indicație că Donald Trump ar fi discutat cu oficiali NATO sau aliați acest plan, dar asta nu reprezintă neapărat o asigurare că președintele american nu se gândește la așa ceva- a dovedit-o anunțul retragerii americane din Siria care, în noiembrie 2019, a luat prin surprindere Alianța.


Ministrul Annegret Kramp-Karrenbauer afirmă că nu pune la îndoială angajamentul SUA față de NATO, însă a menționat în trecere că SUA se apropie de alegeri prezidențiale, sugerând că acesta ar fi un factor important în propagarea acestei știri.

Politico mai scrie că transcrierea discuției telefonice purtate luni de Donald Trump cu Jens Stoltenberg nu menționează nimic legat de nivelul prezenței militare americane în Europa, conținând doar dorinșâța exprimată de Donald Trump ca NATO să își sporească acțiunile în Orientul Mijlociu.

Întrebat luni, la conferința de presă susținută cu ocazia demarării procesului de reflexie asupra viitorului NATO, în legătură cu o posibilă retragere americană din Germania, Jens Stoltenberg a afirmat că nu comentează ”scurgeri de informații către presă sau speculații media”.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: