miercuri

24 aprilie, 2024

2 martie, 2021

Cu șase luni înaintea alegerilor parlamentare din Germania, Federația Industriilor Germane (BDI) a publicat o listă de solicitări pentru viitorul guvern, transmite Euractiv.

Unul dintre punctele-cheie este apelul pentru o strategie industrială coerentă până în 2030, paralelă cu strategia climatică a cărui obiectiv este atingerea neutralității până în 2050.

Protecția climei trebuie reconciliată cu obiectivele economice, precum competitivitatea și ocuparea forței de muncă, susține BDI. Abia atunci ”transformarea verde” nu doar că va avea succes, dar va fi adoptată și în alte părți ale lumii, susține organizația.


Concret, BDI susține încurajarea investițiilor private în tehnologii cu emisii reduse de carbon, reducerea emisiilor în sectorul mobilității și dezvoltarea unor strategii de export pentru energiile regenerabile. Pe plan extern, Europa ar trebui să urmărească o ”diplomație activă privind clima”.

CDU a salutat propunerea patronatului. ”Susțin solicitările BDI ca actualizarea strategiei industriale a UE, anunțate pentru aprilie, să fie însoțită de un plan de acțiuni concrete”, a comentat Katja Leikert, vicepreședinte al grupului parlamentar CDU. Elementele enumerate de asociația industriei germane sunt ”elemente de bază importante” pentru aceasta, a spus ea.

Verzii susțin de asemenea viziunea BDI. ”Industria germană a recunoscut de multă vreme că există un viitor numai pentru cei care adresează provocările de mediu, sociale și digitale. În această privință, nu sunt surprins de cererile parțial progresiste ale asociației ”, a declarat pentru Euractiv Dieter Janecek, purtător de cuvânt pentru politica industrială din grupul parlamentar al partidului.

Există însă și puncte disputate. BDI este de acord cu Verzii că acordurile comerciale ar trebui ”să se concentreze nu numai pe durabilitatea economică, ci și pe viața socială și ecologică și pe respectarea drepturilor omului”. Cu toate acestea, asociația subliniază că acordurile comerciale nu trebuie ”supraîncărcate” în acest sens. ”Prin adoptarea unei atitudini orientate către blocaje și solicitări excesive” a partenerilor comerciali europeni ”capacitatea de a acționa se va pierde”, a avertizat BDI.


Janecek contestă acest punct, argumentând că ”ceea ce este catalogat acolo drept <<cereri excesive>> este esențial pentru noi – fiind vorba despre obiective reale de protecție a climei sau principiul important al precauției”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: