8 mai, 2013

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble (foto), a dat de înţeles că şi-a atenuat poziţia referitoare la o uniune bancară europeană, marţi, când a spus că zona euro ar trebuie să continue pe baza actualei legislaţii, fără să mai aştepte o schimbare controversată a Tratatului UE de la Lisabona, relatează Reuters.

Uniunea bancară este o parte importantă a măsurilor luate de UE pentru depăşirea crizei financiare şi a datoriilor.

Într-o primă fază, presupune crearea unei agenţii de supervizare a sistemului bancare european, sub umbrela Băncii Centrale Europene. După care ar urma o aşa-numită schemă de rezoluţie, pentru închiderea sau salvarea băncilor cu probleme.


Luna trecută, Schaeuble părea să dorească încetinirea ritmului acestei reforme, spunând că UE trebuie să ia în considerare schimbarea tratatului Uniunii, înainte să treacă la aplicarea măsurilor, din cauza “unei baze legislative neclare”, pe care se bazează proiectul. Acele comentarii au stârnit nemulţumirea oficialilor UE şi a partenerilor Germaniei, de pildă a Franţei.

Acum, însă, la un eveniment organizat de Universitatea din Berlin, cu omologul francez Pierre Moscovici, Schaeuble a adoptat un ton mai conciliant, numind uniunea bancară “un proiect prioritar” şi promiţând să continue în această direcţie “rapid”.

El a spus că deşi Europa are nevoie de schimbări instituţionale pe termen mediu, n-ar trebui să aştepte acest lucru, pentru a-şi rezolva problemele actuale. “Trebuie să facem tot ce putem pe baza actualelor tratate, şi acolo unde nu vom reuşi să rezolvăm problema instituţional, acolo va trebui să lucrăm inter-guvernamental sau chiar bilateral”, a explicat oficialul german.

Germania, care va avea alegeri generale în septembrie, a subliniat, în ultimele luni, nevoia pregătirii atente şi cu grijă a viitoarei uniuni bancare, fiind anxioasă în ceea ce priveşte expunerea cetăţenilor săi la slăbiciunile sectorului bancar european.


Cancelarul german Angela Merkel a insistat asupra unor măsuri de austeritate dure, pentru reducerea datoriei publice din zona euro, dar Moscovici a cerut Berlinului să demonstreze mai multă înţelegere pentru statele sud-europene, care sunt grav afectate de criza financiară.

Spre deosebire de Germania, unde economia rămâne relativ robustă şi şomajul este la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, Franţa se luptă cu lipsa tot mai acută a locurilor de muncă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: