marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 octombrie, 2015

angela merkelRegulile de acordare a dreptului de azil se vor înăspri în Germania începând de astăzi, cu o săptămână înainte de data preconizată, pe fondul valului fără precedent de migranţi din Siria ce caută un refugiu acolo, notează AFP.

Noua lege, adoptată de parlamentul german cu o viteză ieşită din comun, ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 noiembrie. Cu toate acestea, textul a fost publicat în Monitorul Oficial vineri, ceea ce înseamnă că intră în vigoare duminică.

Peter Altmaier, ministrul care coordonează politica de azil a guvernului, a precizat că măsura este un „semnal” pentru cei care vor solicita azil.


Germania a devenit destinaţia europeană de top pentru refugiaţii care se îndreaptă către cea mai mare economie a zonei euro traversând Turcia şi zona Balcanilor.

Germania se aşteaptă să primească până la un milion de refugiaţi anul acesta, după ce în 2014 numărul lor a ajuns la 200.000 de persoane.

Cancelarul Angela Merkel a încercat să-i mobilizeze pe cetăţeni să primească sutele de mii de refugiaţi care fug de război şi persecuţie, însă sprijinul arătat faţă de imigranţi i-a redus din popularitate.

Schimbările preconizate

Noua lege îşi propune să restricţioneze dreptul de azil politic pentru cetăţenii din Albania, Muntenegru şi Kosovo.


Mai exact, cele trei state balcanice au fost incluse pe lista de ţări „sigure”, prin urmare, cetăţenii lor nu mai sunt eligibili pentru a primi azil politic, excepţie făcând o serie de cazuri excepţionale.

De asemenea, multiplele beneficii sub formă de bani pe care Germania le punea la dispoziţia celor care solicită azil pe perioada analizării dosarului vor fi înlocuite cu beneficii în natură, în încercarea de a face Germania o ţară mai puţin atractivă pentru migranţi.

Totodată, procedurile de expulzare pentru cei cărora nu li s-a acordat azil politic vor fi accelerate.

Pe de altă parte, coaliţia de guvernământ a cancelarului Angela Merkel pare să ajungă la un acord în ceea ce priveşte înfiinţarea unor „zone de tranzit” la graniţele Germaniei astfel încât, refugiaţii care nu îndeplinesc criteriile de obţinere a azilului politic, cum sunt migranţii economici, să poate fi îndepărţaţi mai uşor şi mai repede de pe teritoriul german.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, a spus că ar fi vorba despre „un acord de principiu”, însă a subliniat că detaliile urmează să fie clarificate. Partidul Social Democrat (SPD), parte a coaliţiei aflate la putere, s-a opus taberelor de migranţi, însă acum par a fi de acord cu această idee, în special dacă migranţii vor fi găzduiţi în clădiri special destinate.

Politicienii germani trebuie să ia în considerare faptul că fluxul masiv de refugiaţi a alimentat un val de xenofobie şi de infracţiuni împotriva adăposturilor de refugiaţi, inclusiv incendierea acestora.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: