Negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernământ în Germania sunt în colaps după ce FDP s-a retras de la la masa tratativelor, anunță BBC.
”Este de preferat să nu guvernăm decât să guvernăm prost”, a declarat presei la Berlin președintele FDP, Christian Lindner, subliniind că nu a fost posibil să se găsească o ”bază comună”.
„Deplâng faptul că nu am putut găsi o soluție comună”, a declarat presei la Berlin și Angela Merkel, la finalul ultimei runde discuții ce au durat 12 ore.
În același timp, cancelarul a promis că va face „totul pentru ca țara să fie bine condusă în cursul săptămânilor dificile care vor veni”, în fruntea guvernului în funcție care gestionează problemele curente.
De precizat că președintele FDP își exprima vineri optimismul în legătură cu succesul acestor negocieri, când acestea intrau în ”prelungiri”. El declara presei că ”un astfel de proiect istoric (formarea coaliției- n. red.) nu trebuie să eșueze pentru că ne lipsesc câteva ore” de discuții.
Nu este clar ce va urma, dar Angela Merkel va trebui să se întâlnească cu preşedintele Frank-Walter Steinmeier pe care trebuie să îl informeze oficial în legătură cu eșecul negocierilor. Șeful statului german are abilitarea de a convoca alegeri anticipate.
Discuțiile exploratorii între conservatorii cancelarului german Angela Merkel și cei doi potențiali parteneri de coaliție s-au blocat în primele ore ale zilei de vineri pe fondul diferențelor legate de migrație și politicile financiare. Discuțiile au continuat în week-end, în încercarea de a depăși blocajele.
Potrivit AFP, Angela Merkel stabilise data de 16 noiembrie ca termen limită pentru aceste negocieri.
Angela Merkel și tabăra ei conservatoare au câștigat alegerile legislative, dar cu un scor sub așteptări. O coaliție alcătuită din patru partide era singura care îi putea permite să obțină majoritatea parlamentară în Bundestag, după ce social-democrații (SPD) au refuzat să mai guverneze împreună cu ea.
Teoretic, cancelarul federal poate încerca acum să convingă SPD să revină asupra deciziei. SPD a reiterat însă duminică refuzul unei astfel de alianțe.
De asemenea, Angela Merkel își poate asuma riscul de a conduce un guvern minoritar, cu majorități schimbătoare în Parlament. Până în prezent, ea respins această opțiune, subliniind că își dorește un guvern „stabil”.
Rămâne opțiunea convocării unor noi alegeri la începutul lui 2018. Președintele țării este cel care ia o decizie în acest sens, dar duminică Frank-Walter Steinmeier a avertizat împotriva unei asemenea soluții.
Ultimele sondaje arată că numai extrema dreaptă ar fi în măsură să progreseze în cazul unor noi alegeri, după ce în septembrie și-a făcut o intrare istorică în Bundestag cu aproape 13% din voturi.
Un răspuns
O guvernare minoritara in Germania inseamna un mare pericol pentru dezvoltarea unor proiecte majore ale ue. Pericol si in cazul alegerilor anticipate – daca electoratul nu intelege ca extremismul politic este daunator nu numai pentru Germania, se alege praful de planurile de reformare a ue.
E de urmarit in ce masura electoratul german e constient de responsabilitatea pe care o are.