duminică

21 aprilie, 2024

9 decembrie, 2020

Germania trebuie să investească mai mult în infrastructură digitală și de protecție a mediului, după ani de ”frugalitate guvernamentală”, recomandă un studiu al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), citat de Euractiv.

”Douăzeci de ani de slăbiciune investițională au creat un decalaj”, se arată în raportul OCDE.

Germania a trecut cu bine până acum prin criza COVID-19, parțial datorită pachetelor generoase de stimuli economici. ”Acesta este standardul de aur, asta trebuie să faci atunci când lupți împotriva unei crize internaționale”, a comentat și ministrul german al finanțelor Olaf Scholz (SPD), cu privire la programul de salvare implementat de executivul de la Berlin.


Liberalii de la FDP (Freie Demokratische Partei) l-au atacat însă pe Scholz, numindu-l ”regele datoriilor”, deoarece niciun ministru de finanțe nu a susțin o creștere atât de însemnată a împrumuturilor- aproximativ 400 de miliarde de euro în doi ani, 2020 și 2021.

Cu toate acestea, OECD avertizează că Guvernul nu ar trebui să apese prea curând frâna datoriilor ”întrucât o retragere rapidă a stimulilor ar putea pune în pericol recuperarea în eventualitatea unei încetiniri a economiei”.

Cheltuielile de infrastructură au fost, în special, ”insuficiente” în ultimii ani, deși transformarea digitală și reducerea emisiilor de dioxid de carbon sunt ”cruciale”.

”Prin urmare, factorii de decizie politică trebuie să devină mai activi în aceste zone. Cheltuieli mari în zone neglijate în trecut ar putea deveni acum <<un motor semnificativ de revenire economică>>”, spun experții OECD.


Ei recomandă creșterea investițiilor în creșterea vitezei conexiunilor la internet, precum și încurajarea companiilor să adopte și să folosească tehnologii moderne.

În privința obiectivelor de mediu, raportul arată că Germania este departe de atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor poluante cu 55% până în 2030, măsuri suplimentare fiind necesare. Raportul recomandă accelerarea decarbonificării și majorarea investițiilor de izolare termică a blocurilor.

OCDE avertizează totodată asupra riscului de creștere a inegalităților din piața muncii. Închiderea școlilor amenință în special oportunitățile educaționale ale elevilor defavorizați, iar pierderile de locuri de muncă afectează în special tinerii, femeile și persoanele cu venituri mici.

O posibilă soluție ar fi o schimbare a sarcinii fiscale. Raportul recomandă reducerea impozitelor pe consum, concomitent cu creșterea impozitului pe proprietate, pe venit și a taxelor de mediu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: