Berlinul presează Uniunea Europeană să oprească discuțiile cu Turcia referitor la modificareaprevederilor Uniunii vamale, afirmând că o continuare a acestor negocieri trimite ”semnale greșite” la Ankara.
Potrivit unui document consultat de Reuters, guvernul german dorește ca instituția condusă de Jean Claude Junker să suspende pregătirile pentru negocierile cu Turcia privind ”modernizarea” Uniunii vamale UE-Turcia.
Uniunea vamală UE-Turcia a intrat în vigoare în 1995, însă privește doar anumite categorii de bunuri. Comerțul bilateral a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani, documentul urmând să fie updatat. Inițiativa a aparținut Comisiei Europene, care la finalul anului 2016 a cerut Consiliului European să demareze discuții cu Turcia pe această temă.
În lumina ultimelor evenimente politice din Turcia, care au atras puternice critici europene formulate de statele membre UE, dar mai ales ca efect al înrăutățirii relațiilor dinte Germania și Turcia, Berlinul cere acum ”înghețarea” acestor discuții.
Documentul citat de Reuters arată faptul că autoritățile germane sunt favorabile adoptării unei linii mai dure în relația cu Turcia, sugerând inclusiv aplicarea de măsuri suplimentare care să pună presiune economică pe guvernul de la Ankara, pentru a-l determina să respecte accepțiunea europeană asupra principiului domniei legii.
Guvernul german sugerează Comisiei, de exemplu, ca fondurile pre-aderare ”să fie canalizate în măsură și mai mare către susținerea democrației și a domniei legii” în Turcia. Suplimentar, Comisia este sfătuită să analizeze posibilitatea suspendării tuturor fondurilor pre-aderare acordate Turciei, dacă va fi cazul.
În cadrul unui interviu acordat publicației Der Tagesspiegel, liderul PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a afirmat că UE ”a întins, în mod repetat, mâna Turciei, dar președintele Erdogan a ignorat constant disponibilitatea europeană”.
”Aderarea la UE a Turciei nu ar niciun sens”, a afirmat Manfred Weber.
Reporterii de la Atena ai Euractiv spun însă că o asemenea evoluție ar putea afecta direct discuțiile privind Ciprul- planul Greciei era să folosească modificarea acordului vamal ca instrument de presiune în negocierile cu Turcia privind statutul Ciprului.