joi

9 mai, 2024

8 octombrie, 2015

exporturiÎncetinirea ritmului de creştere a economiei chineze, scăderea cererii de pe pieţele emergente şi scandalul Volkswagen îşi spun cuvântul asupra celei mai mari economii din zona euro. Germania, cel mai important partener comercial al României şi statul care ar trebui să dea tonul revenirii economice din Europa, se confruntă cu o serie de evoluţii îngrijorătoare.

exporturi germania augustExporturile germane au scăzut în august cu 5,2% faţă de iulie, cel mai drastic și surprinzător recul din ultimii 8 ani. – reiese din datele publicate joi de biroul de statistică al Germaniei. Valoarea totală a exporturilor din luna august s-a ridicat la 97,7 de miliarde de euro, faţă de 103,1 miliarde de euro cu o lună înainte.

Aceasta este cea mai abruptă scădere a comerţului exterior al Germaniei de după criză, respectiv din ianuarie 2009 şi semnalează impactul încetinirii creşterii economice din statele emergenete, notează Reuters.


Evoluţia (- 5,2%) este mult sub aşteptările economiştilor care anticipau o scădere a exporturilor germane de doar 0,9% în august.

“Germania este canarul din mina de cărbuni a Europei”, a avertizat Pau Morilla-Giner, şeful diviziei de investiţii de la London & Capital Asset Management, referindu-se la o practică mai veche a minerilor de a folosi canarii peste a detecta acumulările de gaze ce indică posibilitatea producerii unei explozii.

Datele privind evoluţia comerţului exterior sunt a treia veste proastă venită din Germania săptămâna aceasta, după ce biroul de statistică a raportat o scădere a cifrei de afaceri din sectorul de producţie din august de 1,3% faţă de iulie şi o scădere a producţiei industriale de 1,2%.

Mai mult, încrederea consumatorilor germani este în declin. În octombrie, indicatorul calculat de GfK a scăzut pentru a treia lună consecutiv.


incredere consumatori'

Problema expunerii pe China

China a fost a patra cea mai mare piaţă de desfacere a Germaniei în 2014, cu exporturi de 74,5 miliarde de euro, reiese din datele biroului german de statistică. Importurile din China au însumat 79,6 miliarde de euro.

Scăderea cererii din China reprezintă o problemă pentru Germania, cea mai mare economie din zona euro având cea mai mare expunere din UE faţă de China.

În primele şapte, importurile chineze au scăzut cu 14,6% faţă de perioada similară a anului trecut. Prin urmare, dacă această scădere este aplicată unitar tuturor patenerilor comerciali ai Chinei, ar rezulta că Germania a pierdut 0,4% din PIB ca urmare a scăderii cererii din China, reiese dintr-o analiză realizată de The Guardian.

Anul trecut, cel mai important partener comercial al Germania a fost Franţa către care s-au îndreptat exporturi în valoare de 101,9 miliarde de euro. Pe locul al doilea au fost Statele Unite, cu exporturi de 96 de miliarde de euro, iar pe trei – Marea Britanie, către care Germania a exportat bunuri în valoare de 84 de miliarde de euro.

Germania este cel mai important partener comercial al României

Germania este cea mai mare piaţă de desfacere a produselor româneşti. În 2013, valoarea totală a exporturilor româneşti în Germania a fost de 9,1 miliarde de euro, respectiv 18,5% din totalul exporturilor româneşti, reiese din cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică.

Pe de altă parte, România are statut de importator net faţă de Germania. Valoarea importurilor din Germania a urcat la 10,2 miliarde de euro în 2013. Defalcat, importurile de maşini, de aparate şi echipamente electrice precum şi de alte mijloace şi materiale de transport au însumat aproape 5 miliarde de euro în urmă cu doi ani. În oglindă, exporturile aferente acestor categorii au fost cu 0,7 miliarde de euro mai mari, reiese din datele INS.

Evoluţia relaţiilor comerciale dintre România şi Germania în perioada 2000-2013

exporturi importuri

Din datele biroului german de statistică, actualizate pe 2014, reiese că România a importat anul trecut produse în valoare de 10,7 miliarde de euro din Germania şi a exportat bunuri în valoare de 10,1 miliarde de euro.

Germania, al treilea cel mai mare investitor străin în România

Germania este totodată al treilea cel mai mare investitori străin al României.

În 2014, valoarea investiţiilor străine directe din Germania a fost de 7,4 miliarde de euro, în creştere cu 10,9%, respectiv 700 de milioane de lei, faţă de 2013, reiese din datele Băncii Naţionale ale României.

Problema scandalului Volkswagen

Industria auto este o ramură importantă a comerţului internaţional al Germaniei. În 2014, cea mai mare economie din zona euro a exportat automobile în valoare de 203,1 miliarde de euro.

Scandalul Volkswagen riscă să afecteze credibilitatea întregului sector şi chiar a industriei germane în ansamblu.

“Impactul asupra economiei româneşti nu poate fi neglijat, în condiţiile în care ţara noastră a devenit, de la un an la altul, un furnizor din ce în ce mai importat de piese pentru industria auto vest-europeană”, scria Radu Crăciun, într-un comentariu publicat de cursdeguvernare.ro.

Din analizele realizate de Erse reiese că exporturile româneşti de piese auto către Germania reprezintă 2,9% din totalul exporturilor şi 39% din totalul exporturilor de piese de schimb.

„În aceste condiţii, o scădere a achiziţiilor VW de exemplu cu 20% în 2016 ar putea avea un impact între -0,1% şi -0,2% în PIB-ul României în 2016. O scădere şi mai dramatică a cererii din Germania pentru componente auto, datorată unui efect de contagiune către alţi producători auto, nu ar face decât să crească impactul”, notează Radu Crăciun.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: