luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 decembrie, 2020

Germania va autoriza din nou, începând din ianuarie, returnarea sirienilor consideraţi periculoşi în țara lor natală, în pofida protestelor din partea partidelor de stânga şi a unor asociaţii care sprijină migranţii.

decizie în acest sens a fost luată joi seară, în cadrul unei şedinţe a miniştrilor de interne din landurile Germaniei, care au competenţă în această chestiune și care au refuzat să extindă interzicerea deportărilor în Siria, măsură adoptată în 2012.

Inițiativa de revenire la expulzări aparține liderilor conservatori, membri ai familiei politice a cancelarului Angela Merkel, transmite AFP, citată de Agerpres. Aceştia au reuşit să îşi impună opiniile în faţa liderilor regionali de stânga care se opun acestor expulzări din cauza războiului civil din Siria şi a abuzurilor de care este acuzat regimul de la Damasc.


 decizie ar putea afecta doar câteva zeci de persoane, însă ea este importantă întrucât pune punct unui tabu din Germania, ţară care s-a remarcat în 2015 prin deschiderea largă a graniţelor pentru solicitanţii de azil sirieni care fugeau în acel moment de războiul din ţara lor. Mai multe sute de mii dintre aceştia s-au întors.

Dezbaterea a fost relansată în noiembrie de ministrul federal de interne Horst Seehofer, în special în urma asasinării cu o armă albă a unui turist pe o stradă din Dresda, crimă de care este suspectat un refugiat sirian cu înclinaţii islamiste.

„În loc să avem o interdicţie generală asupra deportării, ar trebui să fie posibil în viitor să se examineze de la caz la caz posibilitatea deportării pentru infractori şi persoane considerate periculoase”, a spus Seehofer.

Această măsură ar putea viza în special 90 de sirieni, luaţi în evidenţă pentru aderenţa acestora la mişcări militante islamiste, potrivit presei germane.


Un oficial al Partidului Ecologist, Claudia Roth, a denunţat la rândul său „o absenţă incredibilă de simţ al responsabilităţii”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cât despre stânga radicală, aceasta a calificat decizia drept o „campanie de intimidare împotriva refugiaţilor”, o promisiune făcută extremiştilor de dreapta din Germania.

În practică, aceste expulzări sunt probabil foarte dificil de realizat, deoarece Berlinul nu mai are relaţii diplomatice cu regimul de la Damasc.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: