joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 martie, 2012

Joachim Gauck și cancelarul Angela Merkel (FOTO: Reuters via Yahoo.com)

Fostul pastor originar din Germania de Est Joachim Gauck a fost ales, duminică, preşedinte al Germaniei, relatează Mediafax.

În vârstă de 72 de ani, independent politic, Gauck a obţinut 991 de voturi din cele 1.232 exprimate în cadrul Adunării Federale desemnate să aleagă preşedintele, o funcţie mai mult onorifică.

Foarte respectat, acest neobosit apărător al libertăţilor, angajat într-o mişcare contestatară la sfârşitul dictaturii est-germane, a prezidat timp de zece ani organismul desemnat să gestioneze numeroase dosare ale STASI, poliţia politică a RDG, după căderea Zidului Berlinului.


Acest scrutin prezidenţial anticipat a fost necesar după demisia, la 17 februarie, a conservatorului Christian Wulff, suspectat de corupţie, un caz care a generat scandal în Germania.

Mandatul prezidenţial este de cinci ani. Preşedintele ocupă o funcţie în special onorifică, dar el poate fi o autoritate morală.

Adunarea Federală reuneşte 620 de deputaţi din Bundestag şi un număr egal de reprezentanţi ai landurilor.

Gauck, care s-a angajat în favoarea libertăţilor la sfârşitul dictaturii comuniste est-germane, a fost ales din primul tur de scrutin.


Alegerea sa s-a desfăşurat fără emoţii, în măsura în care toate partidele majorităţii şi opoziţiei, cu excepţia stângii radicale, Die Linke, au convenit să îi susţină candidatura.

Die Linke, care reuneşte în special nostalgici ai RDG, a preferat-o pe Beate Klarsfeld, care a făcut din urmărirea naziştilor motorul vieţii sale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Acest scrutin prezidenţial anticipat era necesar în urma demisiei conservatorului Christian Wulff după doar 20 de luni de mandat. Wulff s-a aflat în centrul unui scandal de corupţie care a generat mult zgomot şi a pătat imaginea funcţiei prezidenţiale.

Joachim Gauck a supervizat timp de zece ani, după căderea Zidului Berlinului, arhivele STASI, poliţia politică est-germană care deţinea milioane de dosare ale cetăţenilor din RDG.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: