5 august, 2013

Berlinul a anulat acordurile privind schimbul de date cu SUA, Marea Britanie şi Franţa, încheiate în 1968, care permiteau serviciilor speciale ale acestor ţări să efectueze monitorizări pe teritoriul Germaniei, în urma scandalului de spionaj vizând un programul american de interceptare a comunicațiilor, relatează BBC.

Dezvăluirile făcute presei de fostul consultant al NSA, Edward Snowden, au provocat polemici în Germania, unde în luna septembrie vor avea loc alegeri legislative.

Potrivit BBC, Ministerul german de Externe a trimis deja notificări celor trei state privind suspendarea acordurilor referitoare la schimbul de date.


“Rezilierea contractelor din cauza evenimentelor din ultimele săptămâni a devenit o consecinţă necesară şi adecvată a disputelor legate de protecţia vieţii private”, a explicat ministrul german de externe Guido Westerwelle, într-un comunicat.

Acordurile privind schimbul de date au fost semnate de către părţi după adoptarea de către Germania în 1968 a legii privind limitarea secretului corespondenţei, precum şi al comunicaţiile poştale şi telefonice. Este vorba de o lege care permite serviciilor de securitate verificarea a până la 20% din astfel de comunicaţii şi conexiuni între Germania şi alte ţări.

Documentele respective permiteau în plus utilizarea datelor Biroului Federal pentru Protecţia Constituţiei sau ale Serviciului Federal de Informaţii german (BND) de către cele trei ţări.

Un oficial german a declarat că acordurile nu au fost invocate de la sfârșitul Războiului Rece și a asigurat că decizia de suspendare nu are niciun impact asupra actualei cooperări între serviciile de informații din cele trei țări.


La rândul său, un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe a afirmat că acordurile nu au mai fost aplicate din 1990. Pe de altă parte, Henning Riecke, reprezentant al Consiliului german pentru relații externe, a explicat că decizia vine în condițiile în care guvernului german trebuie să-i convingă pe cetățeni că ia în serios dezvăluirile privind spionajul pe internet dezvoltat de serviciile secrete americane, care, potrivit presei, a vizat, printre altele, instituții europene, dar și comunicațiile din Germania.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: