duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 februarie, 2018

Angela Merkel a anunțat duminică o parte a componentei CDU/CSU din viitorul cabinet, măsură văzută de Politico drept o încercare de a diminua nemulțumirile grupării conservatoare  din CDU.

Anunțul cancelarului Merkel a fost făcut în preziuna convenției partidului său, care ar urma să aprobe constituirea alianței de guvernare cu SPD.

Lista prezentată de Angela Merkel conține doar 6 nume. Executivul german este compus din cancelar, șef de cabinet, vicecancelar și 14 miniștri.


Potrivit anunțului, Angela Merkel vrea ca actualul ministru adjunct de Finanțe, Jens Spahn, să ocupe în viitorul cabinet poziția de ministru al Sănătății– nominalizarea este considerată unanim drept o importantă concesie făcută grupării conservatoare, care reclamă faptul că CDU a deviat către stânga în ultima vreme. Jens Spahn, 37 de ani, a fost unul dintre cei mai duri critici ai cancelarului Merkel în ultimii ani.

Angela Merkel include în viitorul cabinet și doi apropiați: Peter Altmaier, fost șef de cabinet al Cancelarului, este propus să preia ministerul Economiei, iar Ursula von der Leyen păstrează ministerul Apărării.

Următoarele 3 persoane din lista Angelei Merkel sunt politicieni care nu au experimentat până acum funcții executive. Helge Braun, consilier al Cancelarului este promovată șef de cabinet– poziție asimilată rangului de ministru.

Julia Klöckner, membru al Comitetului executiv CDU, este alegerea cancelarului pentru poziția de ministru al Agriculturii, iar Anja Karliczek, parlamentar CDU, a fost anunțată drept viitor ministru al Educației.


”Cu această echipă putem înfrunta provocările viitorului”, a declarat, duminică seara, cancelarul Merkel reporterilor, care a precizat că intenționează să aducă în noul guvern ”și experiență, dar și tinerețe”.

Cancelarul Merkel a fost aspru criticată în partid pentru că a renunțat la ministere importante – ministerul Finanțelor și ministerul de Interne- în negocierile pentru formarea noii coaliții de guvernare. Ministerul de Finanțe, cel mai important minister din guvernul german, a fost cedat social-democraților, în vreme ce ministerul de Interne a fost cedat partenerilor bavarezi CSU.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Conducerile celor 3 formațiuni politice au ajuns la un acord de principiu pentru participarea la guvernare în coaliție, însă decizia trebuie aprobată de membrii celor 3 partide.

Votul de care depinde formarea noii coaliții ține de membrii SPD, formațiune în care există un puternic curent de respingere a acordului de participare la guvernare. Rezultatul consultării SPD va fi cunoscut duminică, 4 martie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: