24 octombrie, 2022

Ministrul german de Finanţe Christian Lindner a declarat duminică că nu este încă clar dacă poate fi devansată plafonarea preţului gazelor pentru consumatori şi întreprinderile mici, planificată din luna martie, el făcând referire la dificultăţile tehnice şi juridice în accelerarea măsurii, informează Reuters.

Cancelarul Olaf Scholz anunţase luna trecută deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie, în ideea de a veni în sprjinul consumatorilor în contextul inflaţiei, care nu încetează să crească după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Conform planurilor, care vor fi finanţate prin noi împrumuturi, Guvernul de la Berlin va introduce plafonare a preţurilor la gaze şi electricitate şi, de asemenea, va renunţa la intenţia anterioară de a introduce o taxă pe gaze care urma să fie plătită de consumatori, în ideea de a evita noi majorări de preţuri.

Preț plafonat din ianuarie 2023 pentru companiile mari


Unii miniştri de stat au cerut ca plafonarea să intre în vigoare în ianuarie, aşa cum va fi cazul companiilor industriale mai mari, pentru a sprijini întreprinderile mai mici şi gospodăriile pe perioada iernii.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat, sâmbătă, la o întâlnire cu Camera de Comerţ din München, că guvernul trebuie să se asigure că furnizorii de energie vor putea devansa măsura înainte de a face orice promisiuni.

„Nu ştim în acest moment dacă este tehnic posibil”, a afirmat Lindner, sâmbătă, la postul de televiziune ARD. „Acestea sunt probleme tehnice şi juridice pe care trebuie să le analizăm … facem eforturi să le rezolvăm cât mai curând posibil”, a explicat ministrul german de Finanţe.

(Citește și: ”Scutul” energetic de 200 de miliarde de euro anunțat de Germania ar fi neconstituțional)

Actualele planuri prevăd ca Guvernul de la Berlin să facă anul acesta o plată unică pentru a acoperi factura din decembrie la gaze a gospodăriilor şi firmelor mici, iar mecanismul de limitare a preţurilor la gaze ar urma să intre în vigoare din martie.


De asemenea, în cazul companiilor industriale mari, cu un consum de peste 1,5 milioane kWh/an, va exista o plafonare a preţurilor pentru 70% din consumul lor anual de gaze din ianuarie, restul de 30% fiind stabilit în funcţie de preţurile pieţei.

Întrebat dacă Guvernul va suspenda plafonul datoriei în Germania în 2023, aşa cum a făcut în 2022, ministrul de Finanţe a declarat: „Desigur vom avea datorii mari anul viitor. Dar trebuie să trimitem un semnal pieţelor financiare. Germania va rămâne stabilă pe termen lung şi îşi va gestiona bine banii publici, astfel încât ratele dobânzilor nu vor creşte şi mai mult sau mai rău”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: