joi

28 martie, 2024

14 noiembrie, 2019

Sediul Destatis, Oficiul Federal de Statistică din Germania

Germania a evitat recesiunea tehnică, înregistrând  o creștere marginală a PIB de 0,1% în Trimestrul 3 / 2019 față de trimestrul anterior, potrivit datelor preliminare publicate joi,

Pe de altă parte, Peter Altmaier, ministrul Economiei a avertizat că evoluțiile rămân fragile.

„Nu avem recesiune tehnică, dar cifrele creşterii sunt încă prea slabe”, a declarat Peter Altmaier , citat de Reuters.


Creșterea trimestrială în termeni anuali din T3 / 2019 a fost de 0,5%, după ce fusese de 0,3% în T2, față de aceeași perioadă din 2018, potrivit datelor Oficiului Federal de Statistică german (Destatis).

Contracția economică din T2 a alimentat temerile că Germania, cea mai mare economie europeană, s-ar putea încadra în definiția recesiunii tehnice prin repetarea contraperformanței în T3.

Nu numai analiștii independenți, ci și Bundesbank și reputatul institut german Ifo au avertizat că economia Germaniei ar putea să fi înregistrat recesiune tehnică în T3.

Consumul privat și sectorul construcțiilor, ca și cheltuielile guvernamentale au compensate declinul industriei. Exporturile au crescut, iar importurile au rămas aproximativ constant, ceea ce a ameliorat efectul tensiunilor comercisale globale.


Totuși, Destatis a revizuit în scădere estimările privind evoluția PIB-ului pe T2 până la -0,2%, de la -0,1% (trimestru / trimestru) estimat anterior, ceea ce „înseamnă că economia este de fapt în stagnare. (…) Recesiunea a fost evitată, dar economia nu și-a reluat creșterea”, spune o notă a ING Economics.

„Economia Germaniei este între două lumi: cea a depresiei și cea care ignoră amenințările” (happy-go-lucky), spun economiștii ING.

În primul scenariu, puține semne indică oprirea declinului industriei prelucrătoare, afectată de tensiunile comerciale globale și de schimbările structurale ale industriei auto, ca și de problemele Brexitului și a încetinirii creșterii chineze.

Al doilea scenariu mizează pe consumul privat solid pe seama inflației și dobânzilor scăzute, ca și pieței muncii puternice.

„Întrebarea cheie este cât de mult va rezista atitudinea „ happy-go-lucky” presiunilor depressive. Ultimele evoluții sugerează că scuturile de protective încep să se sfărâme”. Pe de altă parte, după 10 ani de creștere neîntreruptă, stagnarea ar putea fi transformată în creștere cu un pachet pro-activ de investiții care să se adreseze provocărilor structurale, consemnează nota ING.

La rândul său, Zona Euro se confruntă cu încetinirerea creșterii până la 0,2% în T3 / 2019, iar Banca Centrală Europeană (BCE) a reluat relaxarea cantitativă (QE) pentru stimularea economiei, prin achiziţii lunare de euroobligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de euro, de la 1 noiembrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: