marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 ianuarie, 2020

Confruntările armate dintre forțele guvernamentale libiene și Armata Națională Libiană (LNA), condusă de generalul Khalifa Haftar (foto) au reizbucnit marți la Tripoli, după ce liderul LNA a refuzat să semneze acordul privind încetarea focului, negociat la Moscova, potrivit Mediafax, care citează agenția rusă de presă TASS.

Fayez al-Sarraj, şeful Guvernului din Tripoli recunoscut de Naţiunile Unite, şi generalul Khalifa Haftar, liderul grupului insurgent Armata Naţională Libiană au mers luni la Moscova pentru a discuta despre situația din Libia.

În acest context, un armistițiu propus de către președintele Rusiei, Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan a intrat în vigoare pe 12 ianuarie, ca parte a unui set mai amplu de măsuri privind situația din Libia.


Potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, Fayez al-Sarraj și liderul Consiliului de Stat al Libiei, Khaled al-Mishri au semnat luni acordul de pace propus de Rusia și Turcia, în timp ce generalul Khalifa Haftar a refuzat să semneze documentul.

Între timp, site-ul libian de știri Al-Wasat informează, citând martori oculari, că zonele de sud ale capitalei Libiei, Tripoli, sunt afectate de noi confruntări armate între forțele guvernamentale și Armata Națională Libiană.

Rusia este un vechi susținător al generalului Khalifa Haftar, ale cărui forțe asediază Tripoli, iar Turcia este aliat recent al guvernului Fayez al-Sarraj, recunoscut de ONU și care luptă pentru supraviețuire.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Autoritatea guvernului recunoscut internaţional se reduce la capitala Tripoli și la o zonă limitată din jurul acesteia. Guvernul de la Tripoli (Guvernul de Uniune Națională) nu este recunoscut însă de Parlamentul libian.


Majoritatea teritoriului este controlată de trupele generalului Khalifa Haftar, în timp ce sudul este controlat de miliții. Grupările armate se finanţează prin operaţiuni de contrabandă, în special trafic cu migranţi care doresc să ajungă în Europa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: