miercuri

17 aprilie, 2024

16 septembrie, 2021

judecator instante justitieIulian Cristian Gherghe, general – maior în rezervă, fost director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), a fost condamnat de Curtea Militară de Apel Bucureşti la un an şi cinci luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals.

Decizia nu este definitivă, poate fi atacată cu apel.

Instanţa a mai dispus ca generalul să stea 2 ani şi 6 luni sub supravegherea Serviciul de Probaţiune Ilfov, perioadă în care trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 70 de zile lucrătoare la Primăria comunei Cornetu sau Şcoala Gimnazială nr. 1 Cornetu.


Iulian Cristian Gherghe a fost trimis în judecată în iunie 2021 de Parchetul General, fiind acuzat că, la data de 27 noiembrie 2018, când avea calitatea de locţiitor al şefului DGIA, şi-a însuşit, fără drept, suma de 179.470 dolari din fondurile ce aparţin acestei structuri militare, scop în care a falsificat şi folosit mai multe înscrisuri oficiale.

Banii au fost folosiţi pentru a cumpăra o casă.

Procurorii precizează faptul că prejudiciul a fost achitat în întregime de general, în cursul urmăririi , prin restituirea sumei sustrase.

Casă la Corbeanca cu banii armatei

Banii au fost folosiți de generalul-maior cu două stele Iulian-Cristian Gherghe pentru cumpărarea unui teren și ridicarea unei case în Corbeanca. La bancă au fost folosite două ștampile: una a unității militare și alta cu semnătura șefului DGIA.


Gherghe nu a explicat de ce a luat banii și i-a ținut aproape un an de zile în seiful personal de la biroul instituției. După un an a cumpărat cu ei terenul și casa din Corbeanca.

După ce a început ancheta internă la DGIA, generalul a început să pună la loc banii, reușind să returneze aproximativ 80% din sumă, apoi s-a pensionat subit.

În 26 februarie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a general-maiorului cu două stele Iulian-Cristian Gherghe.

Trei judecători de la Curtea Militară de Apel au cerut în aprilie Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să verifice dacă este afectată independența sistemului judiciar după ce, anunță Radio Europa Liberă, serviciul secret al Armatei a cerut să verifice calculatoarele judecătorilor care l-au arestat pe generalul (r) Iulian Gherghe, fost adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA). Acesta este acuzat că a folosit 180.000 de dolari din fondurile serviciului secret pentru a cumpăra o casă.

MApN a negat atunci afirmațiile judecătorilor și susține că cei trimiși în control nu au solicitat înformații neclasificate, cu au vrut să verifice „modul de gestionare a informațiilor clasificate aflate în evidența U.M. 02949 București și modul de implementare a politicilor de securitate pe sistemul informatic şi de comunicaţii independent clasificat al unității”.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: