Gigantul GDF Suez face importuri de gaze în România din Ungaria prin subsidiarele sale din aceste ţări, la preţuri mai mari chiar și decât cele practicate de ruşii de la Gazprom, scumpind gazele pentru consumatorii români pentru profitul companiei franceze, cu ştiinţa Autorităţii Naţionale române de Reglementare în Energie (ANRE), care trebuia să ţină preţurile sub control, potrivit unor documente prezentate de HotNews.ro.
Concret, GDF Suez România a importat de la firma-soră GDF Suez Ungaria gaze naturale mai scumpe decât cele vândute de Rusia în mod normal în România.
Astfel, banii din diferenţele de preţ rămân în cadrul companiei GDF Suez, iar consumatorii din România plătesc aceste scumpiri, sub obladuirea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), care trebuia să ţină preţurile sub control.
HotNews.ro precizează că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energie a publicat, zilele trecute, în mod accidental, pe site-ul oficial, o serie de documente confidenţiale privind importurile operate de distribuitorii de gaze în România.
Conform acestor documente, coroborate cu date noi oblintute de HotNews.ro., GDF Suez România a importat de la firma-soră din Ungaria gaze cu preţuri cu până la 78 de dolari-mia de metri cubi mai mari decât ale gazelor ruseşti.
În urma unor astfel de tranzacţii distribuitorii solicită ANRE majorarea preturilor reglementate la gaze, atât pentru consumatorii casnici cât şi industriali, pe motiv că au crescut costurile de producţie.
De altfel, în septembrie, gazele s-au scumpit cu 5% pentru consumatorii casnici şi 10% pentru non-casnici, în afara calendarului negociat de liberalizare a preţului la gaze.
Exemple de diferenţe între preţul import al gazelor de la GDF Suez Ungaria faţă de cel al gazelor din Rusia:
- mai 2011: -17 dolari/mia de metri cubi
- februarie 2012: -27 dolari/mia de metri cubi
- mai 2012: -78 dolari/mia de metri cubi
- iunie 2012: -71 dolari/mia de metri cubi
Potrivit aceloraşi informaţii, GDF Suez România a importat de la compania-soră din Ungaria gaze mai scump şi decât cele de la alte surse externe:
- De la Wintershall Elvetia, preţul gazelor a fost de 402 dolari/mia de metri cubi, la o cantitate de 998.000 metri cubi,
- De la Imex Oil, preţul a fost de 402 dolari/mia de metri cubi, la cantitate de 2,9 milioane mc,
- De la GDF Suez Ungaria, preţul a fost de 417 dolari/mia de metri cubi, la o cantitate de 5,2 milioane mc.
- Pretul mediu la toate importurile destinate comercializarii in luna septembrie a fost de 393 dolari/mia de metri cubi.
- GDF Suez Energz România are o cotă de piaţă de 55,41% în România.
Explicaţiile GDF Suez Energy România:
Într-un răspuns transmis HotNews.ro, GDF Suez România evită să comenteze informaţiile prezentate, însă confirmă că înscrisurile prezentate de site sunt documente confidenţiale:
„Am luat cunoştinţă despre datele cu caracter confidenţial publicate de mass-media care trebuie interpretate cu rezerva şi pe care nu le putem comenta încă. Cu toate acestea, subliniem faptul ca aceste contracte de achizitie de gaze din import sunt incheiate pe durate diferite (spot, termen mediu si lung) si sunt influentate de un curs valutar USD/RON fluctuant. GDF Suez Energy Romania este preocupataă în mod special de achiziţionarea de gaze naturale în cele mai bune condiţii, asigurând diversitatea surselor sale de aprovizionare şi garantarea alimentării cu gaze a clienţilor săi”.