Prețul gazelor naturale pentru populație va crește cu 2,5% de la 1 iulie, iar cel pentru consumatorii industriali se va majora cu 1,5%, a declarat miercuri Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Preţul creşte deoarece guvernanţii au decis majorarea importurilor, în contextul crizei din Ucraina, a explicat Niculae Havrileţ, la Forumul Energetic Regional FOREN 2014: „Prudențial, am decis să creștem ponderea gazelor de import în luna iulie, având în vedere conflictul dintre Rusia și Ucraina, astfel că vom ajunge la un import de 10% din consum, în special pentru a depozita aceste gaze și a întări siguranța în aprovizionare. Acest lucru va însemna o scumpire de 1,5% pentru consumatorii industriali care plătesc prețuri reglementate și de 2,5% pentru consumatorii casnici”, a spus preşedintele ANRE, citat de AGERPRES.
Prețul gazelor de producție internă nu va fi modificat, a mai spus oficialul ANRE.
El a precizat că, potrivit calendarului de liberalizare a pieței gazelor stabilit în 2012, prețul pentru populație ar fi trebuit majorat cu 3%, însă scumpirea va fi mai mică în urma modificării condițiilor din piață.
„Calendarul de liberalizare prevedea, pentru tot anul, o scumpire de 10%, însă majorarea de preț pentru gazele livrate populației nu va fi mai mare de 7-8%”, a adăugat Niculae Havrileț, citat de AGERPRES.
Departamentul pentru Energie le-a cerut producătorilor interni de gaze naturale, pe 16 iunie, să amâne lucrările de revizii la sonde, pentrua păstra la nivel maxim producția internă, în contextul în care Rusia a sistat luni dimineață livrările de gaze către Ucraina.
Producția internă este asigurată de două mai companii, Romgaz și Petrom, iar un mic procent reprezintă producția firmei Amromco.
“Le-am adresat rugămintea (producătorilor — n. red.) să încerce să producă la maximum în lunile următoare. Dacă au operațiuni sau intenții de revizii de sonde, să le amâne pentru o perioadă de timp, în așa fel încât producția actuală în România să fie la maximul posibil”, a spus Răzvan Nicolescu, într-o declarație de presă.
Potrivit calendarului de liberalizare agreat de guvern cu FMI în 2012, prețul gazelor pentru consumatorii casnici va fi liberalizat în totalitate la 31 decembrie 2018.
Pentru consumatorii industriali, calendarul prevede liberalizarea totală la 31 decembrie 2014, cu posibilitatea prelungirii până la 31 decembrie 2015.