marți

18 iunie, 2024

21 noiembrie, 2013

Prețul la care România importă gaze rusești a crescut la 420 de dolari pe mia de metri cubi în ultimul trimestru al acestui an, de la 405 de dolari pe mia de metri cubi în trimestrul al treilea, potrivit Agerpres.

Exprimat în lei și în unități energetice, prețul gazelor de import a ajuns la 130 lei pe MWh în ultimul trimestru, cu 1,5% în plus față de 128 lei pe MWh în perioada iulie-septembrie.

Gazele de producție internă acoperă circa 75% din consumul de gaze al industriei și 95% din cel al clienților casnici.


Prețul gazelor de producție internă este diferit la consumatorii casnici și la cei industriali. Pentru populație, gazele autohtone costă 49,8 lei pe MWh, în creștere cu 2,7% față de valoarea de 48,5 lei pe MWh din trimestrul anterior.

În ceea ce privește consumatorii industriali, prețul gazelor de producție internă este de 68,3 lei pe MWh, în creștere cu 7,7%, de la 63,4 lei pe MWh în trimestrul al treilea din acest an.

În urmă cu o săptămână, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț, a declarat că prețul final al gazelor ar putea crește cu 1% pentru consumatorii casnici și cu 2% pentru cei industriali, de la 1 ianuarie 2014.

Calendarul de liberalizare agreat în 2012 cu FMI prevede o scumpire de 2% pentru consumatorii casnici și de 4% pentru cei industriali de la 1 ianuarie 2014.


”Paritatea dintre prețul de import și cel de producție internă este acum de 1 la 2. În 2014, prețul gazelor de import ar putea ajunge la 380 de dolari pe mia de metri cubi, iar gazele de producție internă vor fi și ele tot în jurul acestei valori”, a precizat Niculae Havrileț.

Potrivit calendarului de liberalizare, la finele anului 2014, piața va fi complet dereglementată pentru consumatorii industriali.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: