2 octombrie, 2014

Livrările de gaze naturale ruseşti către România au scăzut miercuri cu 13%, comparativ cu volumul stabilit prin contractul cu Transgaz, după ce miercuri a tăiat la jumătate cantităţile către Slovacia.

“Nu există niciun motiv de îngrijorare, trebuie să începem să ne obişnuim cu astfel de situaţii generate de Gazprom. Volumele pe care le importăm sunt foarte mici, iar România este pregătită să facă faţă foarte bine acestei ierni fără ca populaţia să aibă de suferit”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, citat într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

Volumul total contractat al livrărilor de gaze ruseşti din această perioadă este nesemnificativ, sub 0,2 milioane metri cubi pe zi, în condiţiile în care producţia României este la un nivel de aproximativ 31 milioane metri cubi pe zi.


România a înmagazinat până în acest moment un miliard de metri cubi de gaze naturale peste obligaţiile legale stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, care prevăd depozite de circa 1,8 miliarde de metri cubi, mai anunţă Departamentul.

Consumul zilnic se situează la circa 22 milioane de metri cubi, iar din producţia de aproximativ 31 milioane de metri cubi, circa 9 milioane de metri cubi se înmagazinează în continuare zilnic.

Gazprom a mai redus livrările către România, pe septembrie, cu 5% din cantitatea contractată de Transgaz.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a avut marţi o întâlnire cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România, Oleg Malginov, pentru a discuta despre problemele apărute în aprovizionarea cu gaze naturale de la Gazprom.


“În urma întâlnirii, nu s-a confirmat faptul că situaţia nu va continua în acelaşi registru”, a anunţat miercuri ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Slovacia, livrări înjumătăţite

Livrările către Slovacia au fost reduse, miercuri, la jumătate, cea mai mare diminuare aplicată unui stat UE de la izbucnirea conflictului din Ucraina.

Măsura este o reacţie la inversarea fluxurilor, Slovacia fiind una dintre ţările care în semn de solidaritatea ajută Ucraina să-şi asigure rezervele pentru iarnă, după ce Gazprom a întrerupt în iunie alimentarea acestei ţări din cauza eşecului negocierilor privind datoriile Kievului către Gazprom şi stabilirea preţului pentru un nou contract.

Uniunea este mediatoarea acestor negocieri din Rusia şi Ucraina, ea fiind afectată direct, cât timp o treime din importurile sale vin din Rusia, iar peste jumătate din aceste importuri sunt livrate prin gazoductele ce traversează Ucraina.

La sfârşitul lui septembrie, când diminuarea a fost cu 5% (într-o singură zi) în România, Gazprom a mai tăiat şi livrările către Slovacia, Polonia, Ungaria şi Austria.

Ungaria, care şi ea a ajutat iniţial Ucraina prin inversarea fluxurilor, a stopat săptămâna trecută aceste exporturi, şi nu are nicio problemă cu livrările de la Gazprom.

Decizia Ungariei a fost luată după vizita la Budapesta a preşedintelui Gazprom, Aleksei Miller, şi a atras critici din partea Comisiei Europene.

„Ne așteptăm ca toate statele membre să faciliteze fluxul invers (…) Consiliul European a hotărât acest lucru pentru a asigura securitatea energetică reciprocă”, a declarat săptămâna trecută Helen Kearns, purtătoare de cuvânt a Comisiei.

Reducerile au loc înaintea unei noi runde de negocieri tripartite Rusia – Ucraina – UE, care va avea loc vineri la Bruxelles. Comisia Europeană a prezentat un plan intermediar potrivit căruia ar urma să achite 3,1 miliarde de dolari din datoria totală de 5,3 miliarde dolari.

Exporturile Gazprom, cu 24% mai mici, în septembrie

Potrivit Bloomberg, exporturile de gaze naturale reseşti către UE au scăzut cu 15% în trimestrul al III-lea, comparativ cu acelaşi interval al anului trecut.

De asemenea, s-au diminuat semnificativ livrările către UE prin gazoductele ce traversează Ucraina: dacă în 2013 ele reprezentau 60% din cantitatea totală de gaze naturale exportate către Europe, în august ele scăzuseră la 39%, în spetembrie, la 34%.

Diminuarea cantităilor către statele din centrul şi estul Europei a făcut ca exporturile totale ale Gazprom să scadă cu 24% în luna septembrie, comparativ cu aceeaşi lună din 2013, potrivit unui raport al UralSib Capital, citat de The Moscow Times.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: