La obiect

Situația financiară la care se așteaptă economiștii și bancherii pe final de an

Amploarea dezechilibrării indicatorilor critici ai economiei pe 2019 creşte cu siguranţă, iar incertitudinea contextului politic îi îndeamnă la prudență pe economiști, pentru că sporeşte dificultatea… Mai mult

31.10.2019

La obiect

România, alături de Germania: în topul UE al orașelor cu cei mai puțini tineri

Potrivit Eurostat, aproape două treimi dintre orașele europene cu cei mai puțini tineri se află în România și Germania. Indicatorul utilizat este rata de dependență… Mai mult

30.10.2019

Chestiunea

Viitorul forței de muncă: Durata de muncă așteptată în România – sub nivelul din anul 2000

Durata de muncă în România s-a redus cu doi ani și jumătate în perioada 2000 – 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat. Mai mult, raportul… Mai mult

30.10.2019

La obiect

Câte ore muncesc profesorii din UE și din România: Noile măsuri din educație și compensațiile pentru profesori

Profesorii cu o vechime de cel puțin 30 de ani ar putea primi la pensionare șase salarii medii brute, adică aproape 30.000 de lei, conform… Mai mult

28.10.2019

Cronicile

Gazprom reduce din nou livrările către Europa: Exporturile către Slovacia – înjumătățite, cele către România – diminuate cu 13%

de Mariana Bechir 2.10.2014

Livrările de gaze naturale ruseşti către România au scăzut miercuri cu 13%, comparativ cu volumul stabilit prin contractul cu Transgaz, după ce miercuri a tăiat la jumătate cantităţile către Slovacia.

“Nu există niciun motiv de îngrijorare, trebuie să începem să ne obişnuim cu astfel de situaţii generate de Gazprom. Volumele pe care le importăm sunt foarte mici, iar România este pregătită să facă faţă foarte bine acestei ierni fără ca populaţia să aibă de suferit”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, citat într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

Volumul total contractat al livrărilor de gaze ruseşti din această perioadă este nesemnificativ, sub 0,2 milioane metri cubi pe zi, în condiţiile în care producţia României este la un nivel de aproximativ 31 milioane metri cubi pe zi.

România a înmagazinat până în acest moment un miliard de metri cubi de gaze naturale peste obligaţiile legale stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, care prevăd depozite de circa 1,8 miliarde de metri cubi, mai anunţă Departamentul.

Consumul zilnic se situează la circa 22 milioane de metri cubi, iar din producţia de aproximativ 31 milioane de metri cubi, circa 9 milioane de metri cubi se înmagazinează în continuare zilnic.

Gazprom a mai redus livrările către România, pe septembrie, cu 5% din cantitatea contractată de Transgaz.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a avut marţi o întâlnire cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România, Oleg Malginov, pentru a discuta despre problemele apărute în aprovizionarea cu gaze naturale de la Gazprom.

“În urma întâlnirii, nu s-a confirmat faptul că situaţia nu va continua în acelaşi registru”, a anunţat miercuri ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Slovacia, livrări înjumătăţite

Livrările către Slovacia au fost reduse, miercuri, la jumătate, cea mai mare diminuare aplicată unui stat UE de la izbucnirea conflictului din Ucraina.

Măsura este o reacţie la inversarea fluxurilor, Slovacia fiind una dintre ţările care în semn de solidaritatea ajută Ucraina să-şi asigure rezervele pentru iarnă, după ce Gazprom a întrerupt în iunie alimentarea acestei ţări din cauza eşecului negocierilor privind datoriile Kievului către Gazprom şi stabilirea preţului pentru un nou contract.

Uniunea este mediatoarea acestor negocieri din Rusia şi Ucraina, ea fiind afectată direct, cât timp o treime din importurile sale vin din Rusia, iar peste jumătate din aceste importuri sunt livrate prin gazoductele ce traversează Ucraina.

La sfârşitul lui septembrie, când diminuarea a fost cu 5% (într-o singură zi) în România, Gazprom a mai tăiat şi livrările către Slovacia, Polonia, Ungaria şi Austria.

Ungaria, care şi ea a ajutat iniţial Ucraina prin inversarea fluxurilor, a stopat săptămâna trecută aceste exporturi, şi nu are nicio problemă cu livrările de la Gazprom.

Decizia Ungariei a fost luată după vizita la Budapesta a preşedintelui Gazprom, Aleksei Miller, şi a atras critici din partea Comisiei Europene.

“Ne așteptăm ca toate statele membre să faciliteze fluxul invers (…) Consiliul European a hotărât acest lucru pentru a asigura securitatea energetică reciprocă”, a declarat săptămâna trecută Helen Kearns, purtătoare de cuvânt a Comisiei.

Reducerile au loc înaintea unei noi runde de negocieri tripartite Rusia – Ucraina – UE, care va avea loc vineri la Bruxelles. Comisia Europeană a prezentat un plan intermediar potrivit căruia ar urma să achite 3,1 miliarde de dolari din datoria totală de 5,3 miliarde dolari.

Exporturile Gazprom, cu 24% mai mici, în septembrie

Potrivit Bloomberg, exporturile de gaze naturale reseşti către UE au scăzut cu 15% în trimestrul al III-lea, comparativ cu acelaşi interval al anului trecut.

De asemenea, s-au diminuat semnificativ livrările către UE prin gazoductele ce traversează Ucraina: dacă în 2013 ele reprezentau 60% din cantitatea totală de gaze naturale exportate către Europe, în august ele scăzuseră la 39%, în spetembrie, la 34%.

Diminuarea cantităilor către statele din centrul şi estul Europei a făcut ca exporturile totale ale Gazprom să scadă cu 24% în luna septembrie, comparativ cu aceeaşi lună din 2013, potrivit unui raport al UralSib Capital, citat de The Moscow Times.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 2.10.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

Lege promulgată: Alocațiile copiilor vor crește cu rata medie anuală a inflației

Vladimir Ionescu

Alocația pentru copii va fi majorată cu rata medie anuală a inflaţiei, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea adoptată în urmă cu… Mai mult

Stiri

Ministrul Finanțelor: Deficitul a depășit deja nivelul pe tot anul după doar 10 luni

Alexandra Pele

Deficitul bugetar din primele zece luni ale anului a urcat la 2,84% din PIB, peste nivelul deficitului din Legea bugetului, de 2,78% din PIB, a… Mai mult

Stiri

Profiturile Romgaz și Nuclearelectrica la 9 luni au crescut pe seama scumpirii energiei pe piața liberă

Adrian N Ionescu

Profiturile nete la 9 luni ale Romgaz (SNG) și Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 19%, respectiv cu 30% față de aceeași perioadă a anului trecut,… Mai mult

Stiri

Raportul ”10 august 2018” a fost declasificat și trimis procurorilor, dar nu va fi făcut public

Vladimir Ionescu

Raportul MAI privind intervenția forțelor de ordine la mitingul din 10 august 2018 a fost declasificat joi și trimis deja la DIICOT, unde este instrumentat… Mai mult

Europa

Capitalul chinez intră în România via Ungaria – Bank of China Budapest își deschide sucursală la București

Vladimir Ionescu

A patra cea mai mare bancă din lume, Bank of China, își va deschide o sucursală la București în decembrie. Anunțul a fost făcut de… Mai mult

Stiri

Cum încearcă oamenii PSD să blocheze instituțiile: Șeful Casei de Pensii a intrat în concediu medical

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban a acuzat, miercuri seară, că oameni numiți de PSD în funcții cheie din sistemul public încearcă să blocheze guvernarea prin tot felul… Mai mult

Europa

Un nou obstacol în fața Ursulei von der Leyen – Marea Britanie își va desemna comisarul după 12 decembrie

Victor Bratu

Ambasadorul Marii Britanii la UE, Tim Barrow (foto), a trimis miercuri seara o scrisoare Comisiei Europene în care anunță, potrivit Politico, că țara sa nu… Mai mult