13 septembrie, 2014

Gazprom a anunţat Transgaz că livrările de gaze naturale vor fi efectuate la parametri normali sâmbătă şi duminică, fără a explica motivele reducerii cu 5% a cantităţii stabilite pentru vineri sau ce se va întâmpla începând de luni, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

„Transgaz a primit o adresă de la dispeceratul Gazprom din Sofia, Bulgaria, conform căreia astăzi şi mâine livrările de gaze vor fi efectuate la parametri normali, fără a mai fi aplicate reducerile anunţate ieri. Nu au fost oferite în această adresă informaţii despre motivele reducerii de 5% aplicată ieri şi confirmarea că săptămâna viitoare livrările se vor realiza conform grafiicului agreat”, a declarat Răzvan Nicolescu.

Importurile de gaze din Rusia sunt de aproximativ 0,2 milioane metri cubi pe zi, în timp ce producţia României este la un nivel aproape dublu.


„În plus, România are în acest moment depozitată o cantitate cu 700 milioane metri cubi mai mare decât obligaţia de stocare stabilită de ANRE pentru 2014, de 1,8 miliarde metri cubi gaze”, a ad[ugat ministrul delegat pentru Energie.

Anunţaţi prin dispeceratul Gazprom de la Sofia

Dispeceratul de la Sofia al Gazprom a înştiinţat compania Transgaz, joi seara, că urmează trei diminuări treptate de flux, în următoarele trei zile: cu 5% – vineri, 9% – sâmbătă, 5% – duminică. Nu a fost oferită nicio explicaţie, potrivit ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Trei operatori (Wintershall, Imex Oil şi Conef) ar fi trebuit să primească de la Gazprom, vineri, 0,2 milioane de metri cubi de gaze naturale, dar cantitatea a fost cu 5% mai mică.

Toate diminuările programate sunt nesemnificative în cazul României, care poate compensa din producţia internă şi din stocurile existente necesarul pentru consumul intern. Producţia internă este de 31 de milioane de metri cubi pe zi, în timp ce consumul se situează la aproximativ jumătate – 16 milioane de mc, a explicat ministrul Răzvan Nicolescu.


De altfel, Romgaz a mărit deja producţia, vineri extrăgând cu 200.000 de metri cubi în plus faţă de cantitatea planificată.

Oficialii români au informat autorităţile de la Bruxelles, conform procedurilor, a mai adăugat ministrul Nicolescu, într-o conferinţă de presă susţinută după întâlnirea avută vineri cu principalele companii implicate – operatorul Transgaz şi producătorii OMV Petrom şi Romgaz.

Ministrul Eugen Nicolescu a declarat că nu există niciun risc în ceea ce priveşte România, că populaţia nu va fi afectată la iarnă nici în cel mai pesimist scenariu posibil (sistarea totală a livrărilor) în contextul tensionării relaţiilor dintre UE şi Rusia din cauza conflictului din Ucraina.

De asemenea, a completat ministrul Nicolescu, nu sunt necesare măsuri suplimentare faţă de cele luate deja – există producţie internă şi stocuri pentru iarnă constituite pentru ca populaţia să nu resimtă eventuala sistare a importurilor din Rusia: ”Nu este niciun motiv de îngrijorare, nu este un lucru care ne suprinde. Vorbim despre aceste lucruri de câteva luni, am luat toate măsurile preventive”, a declarat Răzvan Nicolescu.

Gazprom a redus livrările de gaz spre Europa

După Polonia, care a anunţat joi o reducere a livrărilor de gaz de către Gazprom, şi Austria şi Slovacia au sesizat aceeaşi situaţie.

Cele două ţări au constatat o scădere a cantităţii de gaz rusesc cu 15% în cazul Austriei şi cu 10%, în cazul Slovaciei. Toate cele trei state europene au inversat fluxurile şi furnizează Ucrainei gaz, după ce compania rusă a sistat alimentarea ţării vecine, în vara acestui an.

Referitor la livrările în Austria şi Slovacia, Gazprom susţine că desfaşoară lucrări de întreţinere la conducte şi la facilităţile de stocare, înainte de venirea iernii.

Este însă un avertisment deloc subtil al Moscovei transmis ţărilor europene, în contextul acestor noi sancţiuni.

În plus, Rusia a anunţat intenţia de a răspunde măsurilor punitive ale Europei cu unele similare. După lansarea ideii de a închide spaţiul aerian rus pentru zborurile companiilor occidentale şi interdicţia la importul de produse alimentare şi alimente, Moscova a declarat  că are în vedere interdiţii la importul de anumite maşini sau produse din industria uşoară.

Statele din estul Europei s-au pregătit pentru o iarnă fără Gazprom

Statele din estul Europei şi-au pregătit stocurile pentru iarnă, toate depozitele subterane fiind încărcate la capacitate maximă, ca măsură de prevedere în situaţia înrăutăţirii relaţiilor din Uniune şi Federaţia Rusă.

Rezervele nu acoperă însă cantităţile necesare la iarnă, fiindcă nu toate statele est-europene au capacităţi suficiente de depozitare. “Doar Letonia are capacitatea de stocare necesară pentru a supravieţui la iarnă în lipsa gazului rusesc”, a declarat pentru Bloomberg Mikhail Korchemkin, de la East European Gas Analysis. Potrivit premierului Letoniei, depozitul de la Incukalns este plin 70%, ceee ce ar fi suficient pentru consumul ţării pe o o perioadă de peste un an.

Depozitele subterane din Cehia şi Polonia au fost umplute la capacitate maximă, iar Slovacia le va umple în următoarele zile, mai scrie Bloomberg.

Serbia, cu o capacitate de numai 450 milioane de metri cubi de gaze, ar putea să apeleze la Ungaria, ca să-i stocheze în rezervoarele sale 200 de milioane de mc.

Estonia, cea mai mică dintre ţările baltice, are rezerve pentru doar câteva zile.

Lituania are gaz suficient până în decembrie, când va fi inaugurat terminalul LNG de la Klaipėda.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: