marți

23 aprilie, 2024

17 februarie, 2021

Grupul Gazprom a exportat anul trecut în România o cantitate de 962 milioane de metri cubi de gaze naturale, în scădere cu 3,2% comparativ cu 994 milioane de metri cubi în 2019, arată datele publicate de grupul rus, citate de Agerpres.

Pe de altă parte, importurile totale de gaze naturale ale României au fost de două ori mai mari, de circa 2.089 milioane metri cubi (peste 1,681 milioane tone echivalent petrol, potrivit Institutului Național de Statistică, INS).

„Diversificarea” aprovizionării cu gaze rusești

Mai toate gazele importate în România sunt de proveniență rusească, fie că ajung prin Ucraina, ori prin Ungaria, fie că sunt prin intermediarii autorizați ai Gazprom ori prin alți traderi de gaze naturale, care le cumpără de pe piață mai ieftin și le revând companiilor din România.


Mai nou, a devenit posibil importul de gaze rusești și prin Bulgaria, care se va aproviziona din volumele pompate de Rusia prin TurkStream. Acest traseu a căpătat cu atât mai multă importanță cu cât liberalizarea pieței în Ungaria pare să fi oprit tranzitul pe la interconectarea din Csanadpalota.

Gazprom exportă în România prin Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi prin WIEE, un joint-venture între Gazprom şi firma germană Wintershall, dar gazele rusești ajung și prin contractele de piață realizate de alți intermediari, potrivit datelor Autorității de Regementare în Energie (ANRE).

Dependența europeană de Gazprom

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.


România este unul dintre cei mai mici clienţi ai Gazprom din regiune. În 2020, Ungaria a importat de la Gazprom 8,637 miliarde de metri cubi de gaze naturale, Republica Moldova 3,04 miliarde de metri cubi, Bulgaria 2,28 miliarde de metri cubi şi Serbia o cantitate de 1,346 miliarde de metri cubi, conform datelor Gazprom citate de Agerpres.

Mai mici decât importurile României de la Gazprom sunt cele ale Lituaniei, Sloveniei, Estoniei, Bosniei-Herţegovina şi Macedoniei de Nord.

Pe ansamblu, exporturile Gazprom în Europa au scăzut cu 12,1% în 2020 până la 174,97 miliarde de metri cubi, în condiţiile în care preţurile şi cererea în industria energetică au fost afectate de pandemia de coronavirus.

Principalul client european al Gazprom a fost Germania, în cazul căreia importurile au scăzut cu 14,3% în 2020 până la 45,8 miliarde de metri cubi. Următoarele două pieţe importante ale Gazprom sunt Italia şi Belarus, în cazul cărora exporturile grupului rus au înregistrat scăderi de 5,9%, respectiv 7,4%.

În cazul altor pieţe din Europa, exporturile Gazprom au înregistrat evoluţii mixte cu creşteri mari în ţări precum Slovacia (34,6%), Grecia (25,1%) şi Danemarca (10,5%) şi scăderi importante în achiziţiile unor ţări precum Marea Britanie (minus 41,6%), Cehia (minus 37,8%), Serbia (minus 37%), Croaţia (minus 34,8%), Finlanda (minus 34,5%) şi Ungaria (minus 17,9%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: